LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 22

BANKING SYSTEM MCQS SET 22

211) Regional rural banks:
1. have limited area of operation
2. have free access to liberal refinance facilities from NABARD
3. are required to lend only to weaker sections .
A) 1 and 3
B) 2 and 3
C) 1, 2 and 3
D) 1 and 2
Answer: 1, 2 and 3
    

212) What does the term NSDL stand for?
A) National Securities Development Limited
B) National Securities Depository Limited
C) National Safety Development Limited
D) National Social & Development Liabilities
Answer: National Securities Depository Limited
    

213) NABARD (National Bank of Agriculture and Rural Development) was established on:
A) 5/20/1956
B) 6/28/1976
C) 7/12/1982
D) 10/12/1987
Answer: 7/12/1982
    

214) The arguments to support opening up of the Insurance sector in India were:
1. It will provide wider choice to customers
2. It will infuse competition and efficiency
3. It will widen the base of long term funds
4. It will improve balance of payments position
Choose the correct answer from:
A) 1, 2
B) 2, 3
C) 1,2,3
D) 1,2,3 and 4
Answer: 1,2,3

  
215) Agricultural Banking College is located in:
A) Pune
B) Calcutta
C) Lucknow
D) Kolkata
Answer: Pune


216) Match the following:
Institutions      Formation Yr.
A. National Stock Exchange      1. 1990
B. OTCEI      2. 1992
C. SEBI      3. 1993
D. CARE      4. 1988
Below codes are given in A B C D order
A) 1 2 3 4
B) 2 1 3 4
C) 2 1 4 3
D) 3 1 4 2
Answer: 2 1 4 3
    

217) The liabilities of a commercial bank are:
1. time deposits
2. security holdings
3. demand deposits
4. advances from the central bank
A) 1,2 and 3
B) 1,3 and 4
C) 2 and 4
D) 1 and 3
Answer: 1,3 and 4

    
218) NABARD celebrated its Silver Jubilee in the year
A) 2005
B) 2006
C) 2007
D) 2009
Answer: 2007

    
219) PLR stands for:
A) Public Loan Rate
B) Prime Lending Rate
C) Primary Lending Rate
D) Portfolio Lending Ratio
Answer: Prime Lending Rate

    
220) What is the role of “Over-the Counter Exchange' (OTC)?
A) Help in the introduction of multi-tiered markets and import liquidity to them
B) Help to overcome the balance of payment CFISIS
C) To arrange funds from different foreign banks of developing/ under developing countries
D) All of the above
Answer: Help in the introduction of multi-tiered markets and import liquidity to them

No comments:

Post a Comment