LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 25

BANKING SYSTEM MCQS SET 25

241) To prevent recurrence of scams in Indian Capital Market, the Government has assigned
regulatory powers to:
A) RBI
B) SBl
C) SEBI
D) ICICI
Answer: SEBI

    
242) The first Act to pass to pave the establishment of Co-operative banks
A) Co-operative Credit Societies Act, 1921
B) Co-operative Credit Societies Act, 1925
C) Co-operative Credit Societies Act, 1969
D) Co-operative Credit Societies Act, 1912
Answer: Co-operative Credit Societies Act, 1912

    
243) Which committee was appointed in 1944 to give recommendations to improve co-operative
movement?
A) Hilton-young
B) MacLagan
C) Radhakrishnan
D) Rodgers
Answer: MacLagan

    
244) The Reserve Bank of India was set up under the recommendation of which of the following
commissions?
A) Phillip Commission
B) Simon Commission
C) Hilton Young Commission
D) Hunter Commission
Answer: Hilton Young Commission

    
245) The place where bankers meet and settle their mutual claims and accounts is known as :
A) treasury
B) clearing House
C) collection Centre
D) dumping Ground T
Answer: clearing House


246) he Imperial Bank of India, after nationalisation was given the name of:
A) Reserve Bank of India
B) Bank of India
C) Indian Overseas Bank
D) State Bank of India
Answer: State Bank of India

    
247) The Imperial Bank of India was nationalized and re-christened as State Bank of India in the year
A) 1949
B) 1950
C) 1955
D) 1960
Answer: 1955

    
248) Regional Rural Banks are designed to work in which of the following ideals?
A) Work on basics of commercial banks
B) Help the targetted groups
C) Keep lending rates lower than cooperative institutions
D) Work on innovative and adaptive ideals
Answer: Help the targetted groups

    
249) If the cash-reserve ratio is lowered by the Central bank, what will be its effect on credit
creation?
A) Decrease
B) Increase
C) No change
D) None of these
Answer: Increase
    

250) Which of the following is not an asset held by commercial banks?
A) Bills of exchange
B) Current account deposits
C) Credit balances with the Reserve Bank
D) Money lent at short notice
Answer: Current account deposits

No comments:

Post a Comment