BANKING SYSTEM MCQS SET 26
251) The primary objective of Unit Trust of India is:A) to assist the industries in financial difficulties
B) to diffuse the benefit of development among the masses
C) to accumulate funds for public investment expenditure
D) to promote the investment habit among those who have not been able to diversify investment risk
Answer: to promote the investment habit among those who have not been able to diversify investment risk
252) Which of the following is now a punishable offence by a Bank Account holder?
A) If a cheque is not crossed
B) If a post-dated cheque is issued
C) If a cheque drawn by him is dishonoured for insufficiency of funds in his account
D) Issuing a cheque without signature
Answer: If a cheque drawn by him is dishonoured for insufficiency of funds in his account
253) Which of the following are the functions of the Central Bank of India?
1. Regulation of currency and flow of credit system
2. Maintaining exchange value of rupee
3. Formulating monetary policy of India
4. Supervisory powers over the indigenous bankers and leasing companies
A) 1 and 3
B) 1, 2 and 3
C) 1,2 and 4
D) 1,2,3 and 4
Answer: 1,2,3 and 4
254) Which bank in India gets the first ISO certification?
A) Syndicate Bank
B) Canara Bank
C) Indian Bank
D) State Bank of India
Answer: Canara Bank
255) Which of the following are under the purview of Industrial Development Bank of India?
1. Unit Trust of India
2. Life Insurance Corporation of India
3. Export-Import Bank
4. State Finance Corporation of India
A) 1,2 and 3
B) 2,3 and 4
C) 1, 3 and 4
D) 1, 2 and 4
Answer: 2,3 and 4
256) Which of the following organisations provide credit history of the borrowers?
A) RBI
B) SEBI
C) CIBIL
D) CRISIL
Answer: CIBIL
257) Which of the following constitute short-term sources of finance for small scale industries?
1. Private money lenders
2. Loans by commercial banks
3. Credit Guarantee schemes
4. National Small Industries Corporation
A) 1, 2 and 3
B) 1 only
C) 1,2 and 4
D) 1,2,3 and 4
Answer: 1, 2 and 3
258) Which of the following provides the largest part of the demand for loanable funds in India?
A) Farmers
B) Private-house purchasers
C) Corporate businesses
D) Hire-purchase borrowers
Answer: Corporate businesses
259) A crossed cheque is one, which can be encashed only:
A) by the drawee
B) through a bank,
C) at the State Bank of India
D) after it has been transferred to another person
Answer: through a bank,
260) Which one of the following Indian banks is not a nationalized bank?
A) Corporation Bank
B) Dena Bank
C) Federal bank
D) Vijaya Bank
Answer: Federal bank
No comments:
Post a Comment