LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 27

BANKING SYSTEM MCQS SET 27

261) Banking ombudsman has been constituted under which act?
A) RBI Act
B) SBI Act
C) Companies Act
D) Banking Regulation Act
Answer: Banking Regulation Act   


262) Which of the following is not an affiliate of the Reserve Bank of India?
A) Unit Trust of India
B) The Industrial Development Bank of India
C) Agricultural Refinance Corporation
D) Deposit Insurance Corporation
Answer: Unit Trust of India

    
263) The basic regulatory authority for mutual funds and stock markets lies with the:
A) Government of India
B) Reserve Bank of India
C) Securities and Exchange Board of India
D) Stock Exchanges
Answer: Securities and Exchange Board of India
    

264) Regional Rural Banks were set up on the recommendations of:
A) Narasimham Committee
B) Goiporia Committee
C) Mahalanobis Committee
D) Sarakaria Committee
Answer: Narasimham Committee

    
265) Which of the following is/are the major function(s) of RRBs?
A) Providing banking facilities to rural and semi-urban areas
B) Carrying out government programmes
C) Providing Para-Banking facilities like locker facilities, debit and credit cards
D) All of the above
Answer: All of the above


266) Arrange chronologically the establishment of the following:
1. General Insurance Corporation of India
2. Unit Trust of India
3. Small Industries Development Bank of India
4. Industrial Credit and Investment Corporation of India
A) 4,1,2,3
B) 4,2,1,3
C) 2,1,4,3
D) 2,1,3,4
Answer: 4,2,1,3

    
267) What is the animal on the insignia of the RBI?
A) Bull
B) Lion
C) Tiger
D) Panther
Answer: Tiger
    

268) What is a Bull's market?
A) A market fully speculated about the fall in price
B) A market fully speculated about rise in price
C) A market that will be constant
D) A market that neither gives upward nor downward
Answer: A market fully speculated about rise in price

    
269) A rise in 'SENSEX' means:
A) a rise in the prices of shares of all companies registered with Bombay Stock Exchange
B) a rise in the prices of shares of all companies registered with National Stock Exchange
C) an overall rise in the prices of shares of a group of companies registered with Bombay Stock Exchange
D) a rise in the prices of shares of all companies belonging to a group of companies registered with Bombay Stock Exchange
Answer: an overall rise in the prices of shares of a group of companies registered with Bombay Stock Exchange

    
270) FRBM stands for:
A) Fiscal Responsibility and Banking Management
B) Financial Responsibility and Budget Management
C) Federal Responsibility and Business Management
D) Fiscal Responsibility and Budget Management
Answer: Fiscal Responsibility and Budget Management

No comments:

Post a Comment