LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 28

BANKING SYSTEM MCQS SET 28

271) In which bank of the following, Indian Government still has hundred percent share in
bank's equity?
A) Allahabad Bank
B) Bank of Maharashtra
C) Central Bank of India
D) All the above
Answer: All the above
    

272) What is 'Dow Jones'?
A) Share market index of New York exchange market
B) Gold price Index of World Gold Council
C) Share market index of Mumbai stock exchange
D) None of these
Answer: Share market index of New York exchange market
    

273) Quantitative credit controls do not include:
A) open market operations
B) bank rate
C) cash reserve ratio
D) RBI directives
Answer: RBI directives
    

274) Debenture holders of a company are its:
A) shareholders
B) creditors
C) debtors
D) directors
Answer: creditors

    
275) BCSBI stands for:
A) Banking Codes and Standard Bureau of India
B) Banking Codes and Service Board of India
C) Banking Codes and Standard Board of India
D) Banking Committee and Standard Board of India
Answer: Banking Codes and Standard Board of India


276) Which of the following organisations in India is mainly working to meet the credit needs of
all types of agricultural and rural development activities?
A) FCI
B) IDBI
C) NABARD
D) ICAR
Answer: NABARD

    
277) Which of the following combinations is correct?
A) NABARD - Industrial Loans
B) IDBI - Short term loans
C) RBI - Long term finance
D) RRB - Agricultural finance
Answer: RRB - Agricultural finance

    
278) Which one of the following Public Sector banks' emblem figures a dog and the words
'faithful, friendly' in it?
A) Punjab National Bank
B) Syndicate Bank
C) Oriental Bank of Commerce
D) State Bank of India
Answer: Syndicate Bank
    

279) Which one of the following statements is not correct?
A) The National Association of Securities Dealers Automated Quotations known as NASDAQ, is an American stock exchange
B) Nikkei is the stock market index for the Tokyo Stock Exchange
C) S and P CNX Nifty is the index for 50 large companies on the Bombay Stock Exchange
D) Hang Seng Indexes record daily changes of the largest companies of the Hong Kong stock market
Answer: S and P CNX Nifty is the index for 50 large companies on the Bombay Stock Exchange
    

280) Consider the following statements:
1. Life Insurance Corporation of India is the oldest insurance company in India.
2. National Insurance Company limited was nationalized in the year 1972 and made a subsidiary of General Insurance Corporation of India.
3. Headquarters of United India Insurance Company limited are located at Chennai.
Which of the statements given above are correct?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 2, only
C) 2 and 3, only
D) 1 and 3, only
Answer: 2 and 3, only

No comments:

Post a Comment