LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 29

BANKING SYSTEM MCQS SET 29

281) What is Nifty?
A) Minimum support price of commodities
B) Share price index of National Stock Exchange
C) Fertilizer tax
D) None of the above
Answer: Share price index of National Stock Exchange
    

282) Which of the following bank was NOT nationalized in 1980?
A) Andhra Bank
B) Dena Bank
C) Vijaya Bank
D) None of the above
Answer: Dena Bank
    

283) In 1921 the Presidency Banks of Bengal, Madras and Bombay were nationalised to give birth to:
A) Punjab National Bank
B) Syndicate Bank
C) State Bank of India
D) Punjab and Sindh Bank
Answer: State Bank of India

  
284) The oldest stock exchange of India is :
A) Bombay Stock Exchange
B) Ahmedabad Stock Exchange
C) Bangalore Stock Exchange
D) Hyderabad Stock Exchange
Answer: Bombay Stock Exchange

    
285) In which year Bombay stock exchange came into existence?
A) 1872
B) 1875
C) 1878
D) 1879
Answer: 1875


286) Consider the following statements:
1. ICICI Bank is the largest private sector bank in India.
2. Postal life Insurance is the oldest life insurance organization in India.
Which of the statements give above is/are correct?
A) 1only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Neither 1 nor 2
    

287) When the New Bank of India was merged with Punjab National Bank?
A) 1990
B) 1993
C) 1999
D) 2001
Answer: 1993

    
288) The National Housing Bank was set up in India as a wholly-owned subsidiary of which one
of the following?
A) State Bank of India
B) Reserve Bank of India
C) ICICI Bank
D) Life Insurance Corporation of India
Answer: Reserve Bank of India
    

289) In some parts of India, farmers face acute distress because of heavy burden of debt from
non-institutional renders. Who can be called a non-institutional lender?
A) Small Banks
B) Grameen Banks
C) Credit Cooperative Societies
D) Money Lenders
Answer: Money Lenders

    
290) Which of the following organisations prepare rural credit plans on annual basis for all
districts in India, which in turn form the base for annual credit plans of all rural financial institutions?
A) SIDBI
B) NABARD
C) RBI
D) Indian Bank's Association
Answer: NABARD

No comments:

Post a Comment