LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 30

BANKING SYSTEM MCQS SET 30

291) The RBI has regional offices at various places. At which of the following places it does not
have an office?
A) Kota
B) Nagpur
C) Lucknow
D) Panaji
Answer: Kota
    

292) Basel Committee has given its recommendations on which of the following aspects of
banking operations?
A) Marketing of bank products
B) Priority sector lending
C) Risk Management
D) All of the above
Answer: All of the above

    
293) Which of the following committee was of the view that banks should have greater freedom
in determining their lending rates?
A) Narasimham Committee
B) Chakravarty Committee
C) Goiporia Committee
D) Kelkar Committee
Answer: Chakravarty Committee
    

294) Who amongst the following has never held post of the Governor of the RBI?
A) C. Rangarajan
B) L.K. Jha
C) Manmohan Singh
D) Usha Thorat
Answer: Usha Thorat

    
295) 'Sub Prime Lending' is a term applied to the loans made to _________ .
A) those borrowers who do not have a good credit history.
B) those who wish to take loan against the mortgage of tangible assets.
C) those who have a good credit history and are known to bank since 10 years.
D) those borrowers who are most preferred customers of the Bank.
Answer: those borrowers who do not have a good credit history.


296) As per the reports published in various journals and newspapers the 'small borrowers in
rural areas still prefer to take informal route for their credit needs. Which of the following is the 'informal route' of credit in financial sector?
A) Credit cards
B) Loan against gold from financial institute
C) Debit cards
D) Money lender
Answer: Money lender
    

297) Which of the following banks is/are nationalized bank(s) in India?
A) Axis Bank
B) ICICI Bank
C) Federal Bank
D) None of the above
Answer: None of the above
    

298) Who amongst the following was never a Governor of the RBI ?
A) Bimal Jalan
B) Y. V. Reddy
C) Arup Roy Choudhury
D) C. Rangarajan
Answer: Arup Roy Choudhury

    
299) In the world of commodity exchanges-the' concept of “A standard contract to buy or sell a
specified commodity at a certain date in future and at a market driven price” is known as
A) Future contract
B) Forward contract
C) Market contract
D) Standard contract
Answer: Future contract

    
300) Stock Exchanges play, role in an economy which may be termed as
A) hardly useful
B) useful but need strict regulation
C) harmful to proper capital markets
D) a gambling-where many investors get ruined
Answer: useful but need strict regulation

No comments:

Post a Comment