LATEST

Saturday, June 13, 2020

BOOKS AND AUTHORS MCQS SET 26

BOOKS AND AUTHORS MCQS SET 26

151) Author of the book 'World of All Human Rights' is
A) Chetan Bhagat
B) Vishnu Saha!
C) Soil J Sorabji
D) Arun Jaitley
Answer: Soil J Sorabji
   
152) Match List - I with List - II and select the correct answer using the code given below the lists:
List - l       List ll
(Person)       (Work)
A. Uddanda       1. Sudhanidhl
B. Sayana       2. Mallikamaruta
C. Yadavaprakasa       3. Malatimadhava
D. Bhavabhuti       4. Vaijayantl
Codes
A B C D
A) 2 1 4 3
B) 3 4 1 2
C) 2 4 1 3
D) 3 1 4 2
Answer: 2 1 4 3
   
153) Who is the author of Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights.
A) Ruskin Bond
B) Arvind Adiga
C) VS Naipaul
D) Salman Rushdie
Answer: Salman Rushdie
   
154) Match the following
Book       Author
A.. Neither a hawk nor a Dove       1. Vinod Metha
B. The Indian Parliament critical Appraisal       2. Sudha Pai and Avinash kumar
C. Family Life       3. Khurshid Mahmud Kasuri
D. Lucknow Boy : A Memoir       4. Akhil Sharma
Codes
A B C D
A) 2 4 3 1
B) 3 2 4 1
C) 1 3 4 2
D) 3 4 2 1
Answer: 3 2 4 1
   
155) 'Beyond Gandhi' On Gandhi's assasination is written by
A) Uma Lele
B) Teesta Setalvad
C) Meera Kumar
D) Amitav Gosh
Answer: Teesta Setalvad

156) Who among the following is the author of the book 'lndian Parliamentary Democracy'?
A) Amitav Gosh
B) Hamid Ansari
C) Prof. Abdul Haq
D) Meera Kumar
Answer: Meera Kumar
   
157) 'Transcendence: My Spiritual Experiences with Pramukh Swamiji' is written by
A) Shri Tarun Vijay
B) Dr. A.P.J Abdul Kalam
C) Pandit Ravi Shankar
D) Amiya Chandra
Answer: Dr. A.P.J Abdul Kalam
   
158) Who among the following is the author of 'lnterlinking of Indian rivers'?
A) P V Manoranjan Rao
B) J.B Kripalani
C) Nandan Nilehani
D) Radha kant Bharati
Answer: Radha kant Bharati
   
159) 'What happen to Netaji' is written by
A) Anuj Dhar
B) Maithili Fiao
C) Jairam Ramesh
D) C Raj Kumar
Answer: Anuj Dhar
   
160) 'Silent Spring', considered by many as one among the greatest science books of all time, is written by Rachel Carson, the book deals with
A) Wildlife preservation
B) Protection of environment
C) Pollution at the water body
D) None of the above
Answer: Protection of environment

No comments:

Post a Comment