BOOKS AND AUTHORS MCQS SET 28
171) Which of the following authors had received the Jnanapith Award in 2015?A) Balchandra Nemade
B) Raghuveer Chaudhari
C) Kedarnath Singh
D) Pratibha Ray
Answer: Raghuveer Chaudhari
172) Which of the following books tells the story of the long and eventful journey of Indian railways starting from 1853 to the present day?
A) The Three Railway Engines
B) India as seen through its Train Journeys
C) India Junction - A window to the Nation
D) The complete story of Indian Railway
Answer: India Junction - A window to the Nation
173) Which of the following is the reason for banning of the book 'Nine Hours to Rama' written by Stanley WoI Pest?
A) It gives a fictional account about the assassination of the Father of the Nation, Mahatma Gandhi.
B) It tells the Indian classic Epic 'Ramayana' in a funny way and the narration horrified the Orthodox Hindu Devout.
C) In this book. the author attacked the Indian society at large along with various tenets of Hinduism.
D) None of the above
Answer: It gives a fictional account about the assassination of the Father of the Nation, Mahatma Gandhi.
174) Which of the following is the most popular book in the world according to the list of writer James Chapman?
A) Harry Potter
B) The Alchemist
C) The Holy Bible
D) The Philosophy
Answer: The Holy Bible
175) Which of the following is not correctly matched?
Ancient Books : Authors
A) Astadhyayi : Panini
B) Mahabhasya : Patanjli
C) Nagananda : Harshvardhana
D) Naishadhacharita : Banabhatta
Answer: Naishadhacharita : Banabhatta
176) 'Mirchchhakatika' was written by
A) Shudraka
B) Vikramaditya
C) Kalhana
D) Banabhatta
Answer: Shudraka
177) The great epical work of ancient India, the Kadambari is written by:
A) Patanjali
B) Banabhatta
C) Kalhana
D) Panini
Answer: Banabhatta
178) Match the following.
Name of the classics Authors
A. Mrichhakatika 1.Sudraka
B. Gitagovinda 2. Jayadev
C. Navratna 3. Virsena
D. Mudrarakshasa 4. Visakdatta
E. Raitarangini 5. Kalhana
Below the options are given in A B C D E order
A) 2 3 4 5 1
B) 3 1 2 4 5
C) 1 3 5 4 2
D) 1 2 3 4 5
Answer: 1 2 3 4 5
179) The famous book 'Anandmath' was authored by
A) Sarojini Naidu
B) Sri Aurobindo
C) Bankim Chandra Chottapadhya
D) Rabindrnath Tagore
Answer: Bankim Chandra Chottapadhya
180) Who wrote the famous book 'We the people'?
A) T.N. Kaul
B) Nani Palkhivala
C) J.R.D.Tata
D) Khushwant Singh
Answer: Nani Palkhivala
No comments:
Post a Comment