ECONOMY MCQS SET 121
1201) With reference to India, consider the following statements about the cultural services of the economy1. Indian film industry is the largest in the world.
2. High rates of entertainment tax and lack of uniformity in tax structure across states are major factors inhibiting growth of the film industry.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1202) Which one of the following percentage of Foreign Direct Investment (FDI) is allowed in the Indian entities publishing newspapers and periodicals dealing with news and current affairs?
A) 0.26
B) 0.49
C) 0.74
D) 1
Correct Answer: 0.26
1203) Which one of the following states has the highest share of the Services sector in the Gross State Domestic Product in India?
A) Maharashtra
B) Goa
C) Haryana
D) Tamil Nadu
Correct Answer: Maharashtra
1204) Which one of the following areas is related with the 'RESIDEX' indices formulated for the Services sector of the Indian economy?
A) Share prices in the stock exchanges
B) Mutual fund prices in the Indian capital markets
C) Speculative spot prices in commodities markets
D) Land prices in the real estate sector
Correct Answer: Land prices in the real estate sector
1205) Which one of the following is the correct sequence of employment generation by the different sectors of Indian Economy?
A) Primary > Secondary > Tertiary
B) Primary > Tertiary > Secondary
C) Tertiary > Primary > Secondary
D) Tertiary > Secondary > Primary
Correct Answer: Primary > Tertiary > Secondary
1206) Which among the following statements is/are true with regards to WTO membership?
1. All WTO members automatically receive the 'most favourable nation' status.
2. Over 75% of WTO members are from developing countries, and the membership allows them access to develop markets at lower tariff.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 2
1207) Regarding the International Monetary Fund (IMF), which one of the following statements is correct?
A) It can grant-loans to any country.
B) It can grant loans to only developing countries.
C) It can grant loans to only member countries.
D) It can grant loans to the Central Bank of a country.
Correct Answer: It can grant loans to only member countries.
1208) Which one of the following organisations is related with NAMA?
A) IMF
B) World Bank
C) WTO
D) IFC
Correct Answer: WTO
1209) Which one of the following group of countries has formed the NAMA-11 of World Trade Organisation?
A) Developed countries
B) Least developing countries
C) Developing countries
D) None of the above
Correct Answer: Developing countries
1210) With reference to India's International trade, consider the following statements
1. For more than a decade, Indian export growth story has been dominated by the Services sector.
2. More than 75% of Indian export of services commodities is mainly software services.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 1
No comments:
Post a Comment