LATEST

Wednesday, June 3, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 090

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 090


891). Palaeobotany deals with the study of
A). Fossil plants
B). Rocks
C). Fossil animals
D). Living plants

Answer: Fossil plants

   
892). The work 'Biosphere' means
A). total assembly of all living organisms
B). only plants of the World
C). only animals of the world
D). only microorganism of the world

Answer: total assembly of all living organisms


   
893). Microbial world was discovered in the year
A). 1763
B). 1367
C). 1673
D). 1667

Answer: 1673


   
894). Gametophytes are
A). haploid structures
B). gamete producers
C). prothalli
D). all these

Answer: all these


   
895). Presence of a cambium indicates
A). open vascular bundle
B). closed bundle
C). incomplete vascular bundle
D). broken vascular bundle

Answer: open vascular bundle




896). The phyllotaxy of Gnetum is
A). opposite
B). ternate
C). alternate
D). decussate

Answer: opposite


   
897). Match list I with list II correctly and select your answer using the codes given below:
List-I                                          List-II
a) Microsporophyll                   1) Ovule
b) Megasporophyll                   2) pollen
c) Microspore                          3) Stamen
d) Megaspore                          4) Carpel
the below options are given in A B C D order:
A). 1 3 4 2
B). 2 1 3 4
C). 3 4 2 1
D). 4 2 1 3

Answer: 3 4 2 1


   
898). The sperm in cycas is
A). biciliate and spirally coiled
B). biciliate and pyriform
C). top - shaped and multiciliate
D). top - shaped without cilia

Answer: top - shaped and multiciliate

   
899). Circinate vernation of leaves is a typical character of
A). gymnosperms
B). ferms
C). pteridophytes in general
D). orchids

Answer: ferms


   
900). All fungi are always
A). parasites
B). autotrophs
C). heterotrophs
D). saprophytes

Answer: heterotrophs

No comments:

Post a Comment