LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 123

ECONOMY MCQS SET 123

1221) Consider the following organisations
1. International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
2. International Finance Corporation (IFC)
3. International Fund for Agricultural Development (IFAD)
4. International Monetary Fund (IMF)
Which of these are agencies of United Nations?
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 2 and 3
D) 3 and 4
Correct Answer: 1, 2, 3 and 4
   
1222) The problem of international liquidity is related to non availability of
A) goods and services
B) gold and silver
C) dollars and other hard currencies
D) exportable surplus
Correct Answer: dollars and other hard currencies
   
1223) Which one of the following organisations is related with Doha Development Agenda?
A) International Monetary Fund
B) World Trade Organisation
C) World Bank
D) United Nations Organisation
Correct Answer: World Trade Organisation
   
1224) Which one of the following international financial institutions has offered investment, advisory, and asset management services to encourage private sector development in developing countries?
A) International Monetary Fund
B) World Bank
C) International Development Association
D) International Finance Corporation
Correct Answer: International Finance Corporation
   
1225) Consider the following statements
1. World Trade Organisation (WTO) is an organisation that intends to supervise and liberalise international trade.
2. World Trade Organisation (WTO) is come to exist on 1st January, 1995.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2

1226) Consider the following
1. Manufacturing products
2. Fuel products
3. Fish and fish products
4. Forestry products
5. Mining products
Which of the items given above are included in the NAMA?
A) 1 and 5
B) 1, 2, 3 and 5
C) 1, 2 and 5
D) All of these
Correct Answer: All of these
   
1227) Which one of the following credit rating agencies is the 'Big Three credit rating agencies' of the world?
A) Fitch group
B) Moody's Corporation
C) Standard & Poor's
D) All of the above
Correct Answer: All of the above
   
1228) Consider the following statements
1. WTO has 199 members representing less than 50% of total world trade.
2. WTO's headquarters is at the Centre William Rappard, Geneva.
3. WTO is governed by a ministerial conference meeting every two years.
Which of the statements given above are correct?
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) All of these
Correct Answer: 2 and 3
   
1229) India is not a member of which of the following?
A) Commonwealth of Independent States
B) South Asian Association for Regional Cooperation
C) South Asian Free Trade Agreement
D) World Trade Organisation
Correct Answer: Commonwealth of Independent States
   
1230) Which one of the following stated that holding dollars was more valuable than gold because constant US Balance of Payments deficits helped to keep the system liquid and fuel economic growth?
A) Hubbert Curve
B) Triffin's Dilemma
C) Walras' Law
D) None of the above
Correct Answer: Triffin's Dilemma

No comments:

Post a Comment