ECONOMY MCQS SET 124
1231) Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the listsList I List II
(WTO Session) (Centre)
A. First 1. Doha, Qatar
B. Second 2. Singapore
C. Third 3. Geneva
D. Fourth 4. Seattle, US
Below the options are given in A B C D order
A) 2 4 3 1
B) 2 3 4 1
C) 4 3 1 2
D) 4 1 3 2
Correct Answer: 2 3 4 1
1232) Which one of the following International Institutions has offered the concessional loans and grants to the world's poorest developing countries?
A) IFC
B) IDA
C) IMF
D) WB
Correct Answer: IDA
1233) Who among the following served as the Chief Economist of the International Monetary
A) Ashok Lahiri
B) Sumantra Ghoshal
C) Saumitra Chaudhuri
D) Raghuram Rajan
Correct Answer: Raghuram Rajan
1234) Which one of the following groups of items is included in India's foreign-exchange reserves?
A) Foreign currency assets, Special Drawing Rights (SDRs) and loans from foreign countries
B) Foreign currency assets, gold holdings of the RBI and SDRs
C) Foreign currency assets. loans from the World Bank and SDRs
D) Foreign-currency assets. gold holdings of the RBI and loans from the World Bank
Correct Answer: Foreign currency assets, gold holdings of the RBI and SDRs
1235) Foreign Direct Investment (FDI) is investment directly into production in a country by a company located in another country, then which one of the following modes is correct about the FDI?
A) Buying a company in the target country
B) Expanding operations of an existing business in that country
C) Investing in the shares and stocks of a company in the target country
D) Both 'a' and 'b'
Correct Answer: Both 'a' and 'b'
1236) Consider the following statements regarding the NAMA
1. Tariff reduction is at the core of the negotiations over NAMA.
2. Swiss formula takes into account the tariff profile of the countries while carrying out tariff reductions.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1237) In which year was World Bank formed?
A) 1945
B) 1956
C) 1960
D) 1988
Correct Answer: 1945
1238) BOP (Balance of Payment) refers to
A) transactions in the flow of capital
B) transactions relating to receipts and payment of invisible
C) transactions relating only to exports and imports
D) systematic record of all its economic transaction with the rest of the world
Correct Answer: systematic record of all its economic transaction with the rest of the world
1239) The capital of IMF is made up by contribution of the
A) credit
B) deficit financing
C) member nations
D) borrowings
Correct Answer: member nations
1240) Which one of the following pairs is correctly matched?
A) Amber Subsidies : Subsidies Intended to encourage more production
B) Blue Box Subsidies : Subsidies provided in the name of environment and livestock
C) Green Box Subsidies : Incentives to limit the production
D) None of the above
Correct Answer: Amber Subsidies : Subsidies Intended to encourage more production
No comments:
Post a Comment