ECONOMY MCQS SET 125
1241) Consider the following statements1. India is one of the first in Asia to recognise the effectiveness of the Export Processing Zone.
2. Asia's first Export Processing Zone was set-up in Kandla; India in 1965.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1242) Which one of the following countries has the highest percentage of voting powers in the World Bank?
A) Japan
B) China
C) United States
D) Germany
Correct Answer: United States
1243) Consider the following statements
1. Agreement on Agriculture came into effect with the establishment of the WTO at the beginning of 1995.
2. Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures entered into force with the establishment of the GATT in 1948.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 1
1244) Which of the following does not form part of current account of Balance of Payments
A) Export and import of goods
B) Export and import of services
C) Net income and direct payments
D) Capital receipts and payments
Correct Answer: Net income and direct payments
1245) Consider the following areas
1. Infrastructure
2. Education
3. Clean water and sanitation facilities
4. Environmental friendly projects
5. Healthcare
Which of the areas given above are mainly funded by the International Development Agency in the developing countries?
A) 1, 2 and 5
B) 1, 2, 3 and 5
C) 1, 3, 4 and 5
D) All of these
Correct Answer: 1, 2 and 5
1246) Consider the following statements
1. Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established in 1966.
2. Asian Development Bank (ADB) admits the members of the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1247) Consider the following statements
1. International Bank for Reconstruction and Development has same number of members as that of the International Development Association.
2. International Finance Corporation is the member of the World Bank Group and headquartered in New York, United States.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 1
1248) Consider the following statements
1. In the World Bank, India has more voting powers than China.
2. After Voice Reform Phase-2, India has gained the significant voting powers in the World Bank.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 2
1249) Consider the following statements
1. All members of the International Monetary Fund are the members of International Bank for Reconstruction and Development.
2. International Monetary Fund quota, the maximum amount of financial resources that it is obligated to contribute to the fund determines the allotment of Special Drawing Rights to its members.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1250) Which one of the following nations is not a member of the Eurasian Economic Union?
A) Belarus
B) Russia
C) Kazakhstan
D) Uzbekistan
Correct Answer: Uzbekistan
No comments:
Post a Comment