ECONOMY MCQS SET 126
1251) The terms 'Agreement on Agriculture', 'Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures' and 'Pease Clause' appear in the news frequently in the context of the affairs of theA) Food and Agriculture Organisation
B) United Nations Framework Conference on Climate Change
C) World Trade Organisation
D) United Nations Environment Programme
Correct Answer: World Trade Organisation
1252) Consider the following statements
1. Multilateral Investment Guarantee Agency is a member of the World Bank Group.
2. Multilateral Investment Guarantee Agency is headquartered in Geneva, Switzerland.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 1
1253) Which of the following statements is true about IMF?
A) It is not an agency of UNO.
B) It can grant loan to any country of the world.
C) It can grant loan to State Government of a Country.
D) It grants loan only to member nations.
Correct Answer: It can grant loan to any country of the world.
1254) Which one of the following countries is the first borrower of fund from the International Monetary Fund?
A) United States
B) France
C) Spain
D) India
Correct Answer: France
1255) Which one of the following continents accounts for the maximum share of exports from India ?
A) Asia
B) Europe
C) Africa
D) North America
Correct Answer: Asia
1256) Consider the following pillars
1. Domestic support
2. Market access
3. Export subsidies
Which of the pillars given above is/are included in Agreement on Agriculture of the WTO?
A) Only 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) All of these
Correct Answer: All of these
1257) Which one of the following institutions is related with the Green/Blue Box Subsidies?
A) United Nations
B) World Bank
C) World Tourism Organisation
D) World Trade Organisation
Correct Answer: World Trade Organisation
1258) With reference to Asian Development Bank, consider the following statements
1. United States has the largest proportion of shares for the voting system.
2. China and India have the same percentage of shares for the voting system.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 1
1259) Which of the following is not true for South Asian Free Trade Area (SAFTA)?
A) it is a step towards a South Asian customs union and common market.
B) the agreement came into effect in 2006.
C) the SAFTA is a trade liberalisation
D) The SAFTA agreement takes precedence over Any other agreement a member country may have with state outside SAFT A.
Correct Answer: The SAFTA agreement takes precedence over Any other agreement a member country may have with state outside SAFT A.
1260) Which one of the following rights is a set of exclusive rights granted by a state to an inventor or their assignee for a limited period of time in exchange for a public disclosure of an invention?
A) Copyright
B) Trade right
C) Patent right
D) None of these
Correct Answer: Patent right
No comments:
Post a Comment