ECONOMY MCQS SET 127
1261) Choose the correct option related to World Bank organisations, IBRD and IDA1. India use IDA funds on social sector.
2. India use IBRD funds on infrastructure development.
3. IBRD loans are cheaper than IDA loans.
Select the correct answer using the codes given below
A) Only 1
B) Only 2
C) 1 and 2
D) 2 and 3
Correct Answer: 1 and 2
1262) Which one of the following is the final session of the General Agreement on Tariff and Trade (GATT)?
A) Singapore Session
B) Geneva Session
C) Washington Session
D) Uruguay session
Correct Answer: Uruguay session
1263) Which one of the following institutions publish the report of 'World Economic Outlook'?
A) IMF
B) World Bank
C) RBI
D) UNCTAD
Correct Answer: IMF
1264) The IMF and World Bank were conceived as institution to
A) strengthen international economy and to help create a more stable and prosperous global economy
B) promotes international monetary operation
C) promotes long term economic development and poverty reduction
D) All of the above
Correct Answer: All of the above
1265) Consider the following statements
1. Multilateral Investment Guarantee Agency was become operational in 1945.
2. Multilateral Investment Guarantee Agency is the insurance wing of the World Bank Group.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 2
1266) Which one of the following areas is the main aim of ASIDE scheme started by Indian Government?
A) To facilitate the import in the country
B) To encourage the export
C) To facilitate the movement of expatriates
D) None of the above
Correct Answer: To encourage the export
1267) Consider the following statements
1. General Agreement on Trade in Services is a treaty of the World Trade Organisation (WTO) that entered into force in January 1995.
2. All members of the WTO are signatories to the General Agreement on Trade in Services.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1268) IMF was established to meet which of the following objectives?
1. Promoting international monetary co operation.
2. Expanding international trade.
3. Lessening the disequilibrium in Balance of Trade.
4. Avoiding competitive exchange depreciations.
Which of the statements given above are correct?
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 2 and 3
D) 3 and 4
Correct Answer: 1, 2 and 3
1269) Consider the following statements regarding WTO agreements
1. Genetically Modified Organisms (GMOs) is covered under the Agreement on the Application of Sanitary and Phyto-Sanitary Measures (SPS)
2. Under the SPS agreement, the WTO sets constraints on member-states policies relating to food safety as well as animal and plant health about imported pests and diseases.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1270) Consider the following modes of participation of FDI
1. Participation in management.
2. Buying of shares in the stock exchanges.
3. Transfer of technology and expertise.
Which of the modes given above is/are involved in the FDI?
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) Only 2
Correct Answer: 1 and 3
No comments:
Post a Comment