LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 128

ECONOMY MCQS SET 128

1271) Which one of the following institutions publish the report of 'World Investment Report'?
A) World Bank
B) IMF
C) UNCTAD
D) WTO
Correct Answer: UNCTAD
   
1272) Which one of the following administers the International Development Association?
A) UNDP
B) UNIDO
C) IFAD
D) IBRD
Correct Answer: IBRD
   
1273) Which one of the following countries has the highest share in the World Export among the Asian countries?
A) South Korea
B) Singapore
C) India
D) China
Correct Answer: China
   
1274) Consider the following statements
1. International Centre for Settlement of Investment Disputes is an institution of the World Bank Group.
2. International Centre for Settlement of Investment Disputes provides facilities for the conciliation and arbitration of investment disputes between member countries and individual investors.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
   
1275) IMF has raised the quota and voting share of India, in which India has been placed among 184 members of the organisation?
A) 10th
B) 11th
C) 12th
D) 13th
Correct Answer: 11th

1276) Which of the following is/are not FDI policy changes after 2010?
1. Permission of 100% FDI in automotive sector.
2. Permitting foreign airlines to make FDI upto 49%.
3. Permission of upto 51% FDI under the government approval route in multi-brand retailing, subject to specified conditions.
4. Amendment of policy on Fido in single-brand product retail trading for aligning with global practices.
Select the correct answer using the code given below
A) Only 1
B) 2 and 4
C) 1 and 2
D) 1, 2 and 3
Correct Answer: Only 1
   
1277) Which one of the following items has the highest share of India in the World Exports?
A) Coffee, tea, mate, spices etc
B) Pearls, precious stones, metals, coins, etc
C) Lac, gums, resins, vegetable saps, and extracts etc
D) Vegetable plaiting materials, vegetable products etc
Correct Answer: Lac, gums, resins, vegetable saps, and extracts etc
   
1278) Which one of the following countries has the highest export-import ratio of the international trade of India in the last five years?
A) UAE
B) China
C) United States
D) Japan
Correct Answer: United States
   
1279) Consider the following items
1. Gems and Jewellery
2. Chemicals and Related Products
3. Engineering Goods
4. Textiles
Which of the items given above are the top four items in India's manufactured exports?
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2 and 4
C) 2, 3 and 4
D) All of these
Correct Answer: All of these
   
1280) Which one of the following countries has the highest share of composition of exports of agriculture and allied products by major markets in the world?
A) United States
B) EU
C) China
D) India
Correct Answer: China

No comments:

Post a Comment