LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 129

ECONOMY MCQS SET 129

1281) Consider the following statements
1. India's share in world merchandise exports had started rising fast since 2004.
2. China has more than India in terms of share in international trade.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
   
1282) Which one of the following regions has the highest share of the India's export in the world?
A) Europe
B) America
C) Asia and ASEAN
D) Caribbean
Correct Answer: Asia and ASEAN
   
1283) Which one of the following countries is the largest source of the Foreign Direct investment in the Indian Economy?
A) United States
B) Switzerland
C) Singapore
D) Mauritius
Correct Answer: Mauritius
   
1284) What is a blue chip company?
A) Fast growing hi technology company
B) Semi conductor chip making company
C) Highly valuable company
D) Big companies in their maturity stage
Correct Answer: Highly valuable company
   
1285) Which one of the following statements is correct about the Agreement on Trade-Related Aspects of intellectual Property Rights (TRIPS) of the World Trade Organisation (WTO)?
A) The patent right is covered under the TRIPS of the WTO
B) Geographical indication (GI) certification is enforceable under the TRIPS of the WTO
C) Copyright is the important component of the TRIPS of WTO
D) All of the above
Correct Answer: All of the above

1286) Which one of the following is the investment in securities that is intended for financial gain only and does not create a lasting interest in or effective management control over an enterprise?
A) Foreign Direct Investment
B) Portfolio investment
C) Equity Direct Investment
D) Both 'a' and 'c'
Correct Answer: Portfolio investment
   
1287) Consider the following states
1. Gujarat
2. Maharashtra
3. Haryana
Which of the states given above is/are the 'Top Two States' of India share more than 45% of exports from India as per the data on state of origin of exports of goods in the last few years?
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) Only 2
Correct Answer: 1 and 2
   
1288) Which one of the following percentage of FDI is allowed as per the provisions of the SEZ Act, 2005 in SEZs through the automatic route?
A) 0.25
B) 0.51
C) 0.74
D) 1
Correct Answer: 1
   
1289) Consider the following statements
1. Countervailing duties are trade import duties imposed under the United Nations Organisation.
2. Countervailing duties are imposed under World Trade Organisation (WTO) Rules to neutralise the negative effects of subsidies.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 2
   
1290) Which one of the following is the major constituent of the Indian Foreign Exchange Reserve?
A) Gold
B) SDRs
C) Foreign Currency Assets (FCA)
D) Reserve Tranche Position of India in IMF
Correct Answer: Foreign Currency Assets (FCA)

No comments:

Post a Comment