LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 130

ECONOMY MCQS SET 130

1291) Consider the following statements
1. MFN (Most Favoured Nation) is a status or level of treatment accorded by one state to another in international trade.
2. MFN is one of the cornerstones of World Trade Organisation trade law.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
   
1292) Consider the following barriers
1. Anti dumping practice
2. Packaging, labeling, and marking standards
3. Charges on imports
4. Rules of origin
5. Sanitary and phyto-sanitary conditions
Which of the barriers given above is/are come under the Non-Tariff Barriers (NTBs) of WTO?
A) 1, 2, 3 and 5
B) 1, 3, 4 and 5
C) 2, 3, 4 and 5
D) All of these
Correct Answer: All of these
   
1293) Which one of the following percentages is the share of the Indian Export in the International Trade?
A) Less than 1%
B) More than 1 but less than 3%
C) More than 3 but less than 5%
D) More than 5 but less than 7%
Correct Answer: More than 1 but less than 3%
   
1294) Consider the following statements
1. Technical Barriers to Trade (TBT) are the category of non tariff barriers to trade under the WTO agreements.
2. TBT have the greatest impact on agriculture due to sanitary and phyto-sanitary measures designed to protect humans, animals, and plants, from diseases, pests, and other contaminants.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
   
1295) Consider the following statements
1. For the last five years India is maintaining than US Dollar 50 billion in its Foreign Exchange Reserves.
2. Long-term debt constitutes more than 50% of the India's external debt in the last live years.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 2

1296) Which one of the following countries is commonly used by the investors to take the advantage of Round-Tripping of Assets to invest in India?
A) Sri Lanka
B) Malaysia
C) Mauritius
D) Pakistan
Correct Answer: Mauritius
   
1297) Which one of the following is related with the Baltic Dry Index?
A) An assessment of the price of moving the major raw materials by sea
B) An index showing the rising and falling prices of shares and equities in the Baltic Region
C) An assessment showing the prices of the crude oil produced in the Baltic region
D) None of the above
Correct Answer: An assessment of the price of moving the major raw materials by sea
   
1298) Consider the following statements
1. A Framework Agreement on Comprehensive Economic Cooperation was signed between India and ASEAN in 2003.
2. India-ASEAN Comprehensive Economic Cooperation Agreement covering Trade in Services and Investment has become active with the signing of Framework Agreement on Comprehensive Economic Cooperation.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 1
   
1299) Which one of the following countries has signed the bilateral Social Security Agreements with India to protect the interests of expatriate workers and companies on a reciprocal basis?
A) Belgium and Denmark
B) Switzerland and Norway
C) Netherlands and France
D) All of the above
Correct Answer: All of the above
   
1300) Consider the following statements
1. India-Japan CEPA has come into force on 1st August, 2009.
2. India-Japan Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) covers more than 90% of the trade, a vast gamut of services, investment, IPR, customs, and other trade-related issues.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 2

No comments:

Post a Comment