LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 131

ECONOMY MCQS SET 131

1301) Which one of the following countries is listed first in the rank of the World Bank and International Finance Corporation (IFC) publication doing business 2013 on 'ease of doing business'?
A) China
B) United States
C) India
D) Singapore
Correct Answer: Singapore
   
1302) India is a member of which among the following?
1. Asia-Pacific Economic Cooperation
2. Association of South-East Asian Nations
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the codes given below
A) 1 and 2
B) Only 3
C) 1, 2 and 3
D) India is a member of none of them
Correct Answer: India is a member of none of them
   
1303) Which one of the following items has gained the highest growth rate in the import composition of the Indian economy in the last decade?
A) Pearls, precious and semiprecious stones
B) Gold and silver
C) Oil cake and other solid residues
D) None of the above
Correct Answer: Gold and silver
   
1304) Consider the following statements
1. India's Trade Policy Review (TPR) is carried out every four years.
2. MD has a mechanism for regular review of the trade policies of member countries.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
   
1305) The headquarters of IMF and World Bank are located at
A) Geneva and Montreal
B) Geneva and Vienna
C) New York and Geneva
D) Washington DC
Correct Answer: Washington DC

1306) Consider the following statements
1. International Development Agency's Capitals is replenished every three years.
2. India is not a member of the International Development Agency.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 1
   
1307) 'Global Competitiveness Report' is released by which of the following organisations?
A) World Trade Organisation
B) European Union
C) World Bank
D) World Economic Forum
Correct Answer: World Economic Forum
   
1308) Consider the following statements about the India's Look East Policy
1. It was articulated during the reign of HD Deve Gowda as India's Prime Minister.
2. It is directed towards South Asian Region.
3. It is about controlling terrorism.
4. It seeks to develop a bond among various countries on the basis of economic cooperation.
Which of the statements given above are correct?
A) 1 and 2
B) 1 and 4
C) 3 and 4
D) 2 and 4
Correct Answer: 2 and 4
   
1309) In terms of economy, the visit by foreign nations to witness the XIX Common Wealth Games in India amounted to
A) export
B) import
C) production
D) consumption
Correct Answer: export
   
1310) In the context of the bilateral trade negotiation between India and European Union, what is the difference between European Commission and European Council?
1.European Commission represents the EU in the trade negotiation whereas European Council participates in the legislation of matters pertaining to economic policies of the EU.
2. European Commission comprises the Head of States Government of member countries whereas the European Council comprises the persons nominated by the European Parliament.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Neither 1 nor 2

No comments:

Post a Comment