ECONOMY MCQS SET 132
1311) Which one of the following factors is taken account to calculate the Balance of Payment (BOP) of a c0untry?A) Current Account
B) Changes in the Foreign Exchange Reserves
C) Errors and Omissions
D) All of the above
Correct Answer: All of the above
1312) Consider the following statements
1. Marrakech Agreement was an agreement signed in Marrakech, Morocco to establish the World Trade Organisation.
2. Marrakech Agreement developed out of the General Agreement on Tariffs and Trade.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1313) Which of the following countries is not a member of ASEAN?
A) Brunei Darussalam
B) Cambodia
C) Vietnam
D) India
Correct Answer: India
1314) Singapore issues refer to four working groups set up during the World Trade Organisation Ministerial Conference of 1996 in Singapore.
Consider the following
1. Transparency in government procurement.
2. Trade facilitation or customs issues.
3. Trade and investment.
4. Trade and competition.
Which of the issues given above are the main Singapore Issues?
A) 1, 2 and 4
B) 1, 3 and 4
C) 2, 3 and 4
D) All of these
Correct Answer: All of these
1315) Consider the following statements about Indian External Sector
1. In the Eleventh Five Year Plan, the share of percentage of the export of primary products is more than the manufactured products.
2. The share of the India is half of China in the world export trade.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Neither 1 nor 2
1316) Which one of the following factors forms the invisible account of the Balance of Payment of a country?
A) International trade in services
B) Income associated with non resident assets and liabilities.
C) Remittance of workers incomes
D) All of the above
Correct Answer: All of the above
1317) With reference to India's International Trade, consider the following statements
1. On average, UAE has the highest total trade share with India in the last five years.
2. China has more total trade share with India than the United States in the last five years.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Both 1 and 2
1318) Which of the following is not a member of Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)?
A) Algeria
B) Brazil
C) Ecuador
D) Nigeria
Correct Answer: Brazil
1319) Consider the following statements
1. BIMSTEC (Bay of Bengal initiative for Multi-Sectoral Technical and Economical Cooperation) is visualised as a bridging link between ASEAN and SAARC.
2. It was formerly know as the Bangkok Agreement.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: Only 2
1320) Which one of the following international organisations offers political risk insurance guarantees to help investors to protect Foreign Direct Investments made in developing countries against political risk?
A) IDA
B) IFC
C) IMF
D) MIGA
Correct Answer: MIGA
No comments:
Post a Comment