LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 134

ECONOMY MCQS SET 134

1331) Which of the following is not the recommendation of the Aarvind Mayaram Committee on rationalising the FDI/FPI definition (June, 2014)?
A) Foreign investment of 10% or more in a listed company will be treated as Foreign Direct Investment.
B) In a particular company, an investor can hold the investments either under the FPI route or under the FDI route. but not both.
C) Any investment by way of equity shares, compulsorily convertible preference shares / debentures which is less than 10% of the post issue paid up equity capital of a company shall be treated as FPI.
D) On NRI investors, the committee recommended, treating non-repartriable investment as FDI.
Correct Answer: On NRI investors, the committee recommended, treating non-repartriable investment as FDI.
   
1332) Blue revolution is related to:
A) Poultry
B) Aqua-culture
C) Horticulture
D) Dairy
Correct Answer: Aqua-culture
   
1333) Which of the following gives the maximum production of edible oil?
A) Groundnut
B) Mustard
C) Rapeseed
D) Sunflower
Correct Answer: Groundnut
   
1334) Who presented the first Union Budget of Independent India?
A) Moraji Desai
B) C. D. Deshmukh
C) John Mathai
D) R. K. Shanmukham Chetty
Correct Answer: R. K. Shanmukham Chetty
   
1335) Ad Valorem means:
A) according to value
B) according to weight
C) according to size
D) according to advertisement costs
Correct Answer: according to value

1336) US Dollar and British Pound are example of:
A) soft currency
B) hard currency
C) universal currency
D) none of the above
Correct Answer: hard currency
   
1337) Which State stands first in the length of roads in the country?
A) Madhya Pradesh
B) Uttar Pradesh
C) Maharashtra
D) Rajasthan
Correct Answer: Maharashtra
   
1338) SEBI is headquartered in:
A) Chennai
B) Mumbai
C) New Delhi
D) Luknow
Correct Answer: Mumbai
   
1339) What is true about soft currency?
A) it fluctuates frequently
B) it is known as weak Currency
C) it is less preferred in international trade or holding reserves
D) all the above
Correct Answer: all the above
   
1340) Who is the originator of Green Revolution in India?
A) Norman E. Borlaug
B) M.S. Swaminathan
C) Garry Backer
D) None of these
Correct Answer: Norman E. Borlaug

No comments:

Post a Comment