LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 135

ECONOMY MCQS SET 135

1341) A currency, usually from a highly industrialized country that is widely accepted around the
world as a form of payment for goods and services, is called:
A) hard currency
B) soft currency
C) unstable currency
D) none of the above
Correct Answer: hard currency
   
1342) What is Green Gold?
A) Tea
B) Coffee
C) Gold
D) Rice
Correct Answer: Tea
   
1343) When the Value Added Tax (VAT) was first introduced in India?
A) 2002
B) 2005
C) 2007
D) 1998
Correct Answer: 2005
   
1344) 'Conditionality' of an IMF loan to a member country stands for:
A) an assessment of the credit worthiness of the borrower
B) interest and repayment terms of the loan
C) schedule of disbursement of loan installments
D) the policy steps which the borrower country must take
Correct Answer: the policy steps which the borrower country must take
   
1345) Which State produces maximum pulses in the country?
A) Madhya Pradesh
B) Maharashtra
C) Uttar Pradesh
D) Odisha
Correct Answer: Madhya Pradesh

1346) Which state produces maximum Soyabean?
A) Uttar Pradesh
B) Madhya Pradesh
C) Bihar
D) Tamil Nadu
Correct Answer: Madhya Pradesh
 

1347) EURO came into circulation since
A) 1/1/1996
B) 1/1/1997
C) 1/1/1998
D) 1/1/1999
Correct Answer: 1/1/1999
   
1348) Which income is exempted under the Indian Income Tax Act?
A) Agricultural income
B) Industrial income
C) Company income
D) NGO income
Correct Answer: Agricultural income
   
1349) What percentage of country's demand for natural rubber is met by indigenous production:
A) 0.8
B) 0.86
C) 0.97
D) 1
Correct Answer: 0.86
   
1350) Buffer stocks of food grains have helped the Government to achieve all but one of the following:
A) maintain Public Distribution System
B) implement employment generation programmes
C) solve food problem
D) provide balanced diet to masses
Correct Answer: provide balanced diet to masses

No comments:

Post a Comment