LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 136

ECONOMY MCQS SET 136

1351) Consider the following statements:
1. Regarding the procurement of food grains, Government of India follows a procurement target rather than an open-ended procurement policy
2. Government of India announces minimum support price only for cereals
3. For distribution under Targeted Public Distribution System (TPDS) wheat and rice are issued by the Government of India at uniform central issue prices to the States/Union Territories
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 and 2
B) 2 only
C) 1 and 3
D) 3 only
Correct Answer: 3 only
   
1352) Consider the following statements :
India continues to be dependent on imports to meet the requirement of oilseeds in the country because:
1. farmers prefer to grow food grains with highly remunerative support prices
2. most of the cultivation of oilseed crops continues to be dependent on rainfall
3. oils from the seeds of tree origin and rice bran have remained unexploited
4. it is far cheaper to import oilseeds than to cultivate the oilseed crops
Which of the statements given above are correct?
A) 1 and 2
B) 1, 2 and 3
C) 3 and 4
D) 1,2,3 and 4
Correct Answer: 1, 2 and 3
   
1353) Who is the first Chairman of Finance Commission of India?
A) Mahaveer Tyagi
B) J. M. Setalvad
C) K. C. Neogy
D) K. Santhanam
Correct Answer: K. C. Neogy
   
1354) India is said to be in the second stage of the demographic transition because:
A) both birth and death rates are high
B) birth rate is high but -death rate is declining due to improvement in healthy services
C) death rates and birth rates are declining sharply
D) none of the above
Correct Answer: birth rate is high but -death rate is declining due to improvement in healthy services
   
1355) 'Full employment' according to Keynesian Theory of Employment is full:
A) Employment of labour
B) Utilization of capital
C) Utilization of natural resources
D) Utilization of all the resources
Correct Answer: Employment of labour

1356) Which arrangement of the following would show the correct sequence of demographic transition as typically associated with economic development?
1. high birth rate with high death rate
2. birth rate with low death rate
3. high birth rate with low death rate
A) 1,2,3
B) 1,3,2
C) 3,1,2
D) 2,1,3
Correct Answer: 1,3,2
   
1357) Which of the following statements regarding wheat production is/are incorrect?
1. Maximum area under wheat is in Uttar Pradesh
2. Maximum production is in Uttar Pradesh
3. Highest productivity is from Haryana
A) 1 and 3
B) 2 only
C) 1 and 2
D) 3 only
Correct Answer: 3 only
   
1358) Low productivity of agriculture in India is not caused by:
A) inadequate availability of inputs
B) subdivision of land holdings
C) less area under cultivation
D) poor finance facilities
Correct Answer: less area under cultivation
   
1359) The per capita foodgrains consumption:
A) has fallen steadily over the years
B) has fluctuated
C) has remained stagnant
D) has risen very slowly
Correct Answer: has risen very slowly
   
1360) Highest milk producer in India is :
A) U.P.
B) Gujarat
C) Punjab
D) Haryana
Correct Answer: U.P.

No comments:

Post a Comment