ECONOMY MCQS SET 138
1371) Which of the following is wrongly matched?A) National Institute of Animal Genetics - Karnal
B) Indian Institute of Sugarcane Research - Lucknow
C) Central Institute of Coastal Engineering for Fisheries - Bangalore
D) Central Duck Breeding Farm - Chikmagalur
Correct Answer: Central Duck Breeding Farm - Chikmagalur
1372) When the first Economic Census was done in India?
A) 1967
B) 1977
C) 1958
D) 1983
Correct Answer: 1977
1373) Why is agricultural productivity in India low both on the basis of per worker and per hectare of land?
1. pressure of population on land
2. large landholdings in few hands
3. high capital base
4. dominance of subsistence farming
A) 1,2 and 3
B) 2,3 and 4
C) 1, 3 and 4
D) 1 and 4
Correct Answer: 1, 3 and 4
1374) Which of the following statements regarding Indian agriculture is correct?
A) It contributes nearly 25 per cent of the GDP
B) India has the least area in the world under pulse crops
C) The share of foodgrains in gross cropped area has increased since independence
D) Agriculture accounts for twenty per cent of India's exports
Correct Answer: It contributes nearly 25 per cent of the GDP
1375) Agricultural marketing in India has certain defects which do not include:
A) inadequate transport facilities
B) lack of standard measures and weights
C) agricultural produce not being properly graded
D) insufficient price incentives by the government
Correct Answer: insufficient price incentives by the government
1376) The area under cultivation is declining fast in the case of:
A) cotton
B) sugarcane
C) jute
D) tea
Correct Answer: jute
1377) Match the following:
Organisation Funcdons
A. Central Statistical Organisation 1. Decentralisation of planning
B. National Development Council 2. Computation of National Income
C. Planning Boards 3. Finalisation of Five-Year Plans
D. Reserve Bank of 4. Credit creation India
5. Budgetary deficit
Below codes are given in A B C D order
A) 1 2 3 4
B) 1 2 3 5
C) 2 3 1 5
D) 2 3 1 4
Correct Answer: 2 3 1 4
1378) The book 'Wealth of Nations' was written by:
A) Eric Roll
B) J.M. Keynes
C) Adam Smith
D) Harold Laski
Correct Answer: Adam Smith
1379) Gadgil Formula refers to the allocation of:
A) market borrowings between the States
B) Central Plan assistance between the States
C) tax proceeds between the States
D) foreign aid between the Centre and States
Correct Answer: tax proceeds between the States
1380) Who is regarded as the founder of the scientific Socialism?
A) Rousseau
B) Karl Marx
C) Engels
D) Lenin
Correct Answer: Karl Marx
No comments:
Post a Comment