LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 139

ECONOMY MCQS SET 139

1381) What is Laissez-faire?
A) Mixed economy
B) Controlled economy
C) Non-interference of Government in economic affairs
D) None of these
Correct Answer: Non-interference of Government in economic affairs
   
1382) India's economic zone extends miles off its coast:
A) 100
B) 150
C) 200
D) 250
Correct Answer: 200   
 

1383) From the view of International economy, Third World implies:
A) the developed countries
B) the developing countries
C) block led by U.S.A.. U.K. etc.
D) None of these
Correct Answer: the developing countries   
 

1384) World Bank is a body:
A) of non-official, generous individuals
B) that controls worldwide foreign exchange operations
C) of major banks operating in different countries
D) that gives aid to developing countries
Correct Answer: that gives aid to developing countries
   
1385) In which one of the following countries is Rupee its currency?
A) Bhutan
B) Malaysia
C) Maldives
D) Seychelles
Correct Answer: Seychelles

1386) Which of the following statements are correct?
1. Aircrafts of Air India plying between Sri Lanka and Bangladesh are a part' of domestic territory of India
2. Premises of the German embassy in Pakistan is international territory
3. A Japanese working for the WHO office located at New Delhi is a normal resident of Japan
4. An American teacher employed in the American School in India for three years is a normal resident of India
A) 1 and 2
B) 3 and 4
C) 1 and 3
D) 2 and 4
Correct Answer: 1 and 3
   
1387) Which neighbouring country has objections on Indian Baglihar Hydro-electric Project?
A) Nepal
B) Bhutan
C) Bangladesh
D) Pakistan
Correct Answer: Pakistan   
 

1388) Oil Pool Deficit is a deficit:
1. in the balance of payments
2. that the government owes to the world bank
3. in the oil pool account
4. that the government owes to the oil companies
Choose your answer from:
A) 1 and 3
B) 2 and 3
C) 3 and 4
D) 2 and 4
Correct Answer: 3 and 4   
 

1389) Consider the following statements:
1. The number of post offices in India is in excess of 1.5 Lakhs.
2. Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) was formed in the year 1997.
3. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was established in the year 2000.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 2
C) 1 only
D) 3 Only
Correct Answer: 1 only
   
1390) Which day is celebrated as 'National Consumer Right Day?
A) 24th September
B) 24th October
C) 24th November
D) 24th December
Correct Answer: 24th December

No comments:

Post a Comment