LATEST

Wednesday, June 3, 2020

ECONOMY MCQS SET 140

ECONOMY MCQS SET 140

1391) The 'Uruguay Round' negotiations resulted in the establishment of:
A) NATO
B) OECD
C) WHO
D) WTO
Correct Answer: WTO
   
1392) India is a member of which of the following?
1. Asian Development Bank
2. Asia-Pacific Economic Cooperation
3. Colombo Plan
4. Organization for Economic
Cooperation and Development (OECD) Select the correct answer using the code given below:
A) 1 and 3 only
B) 2 and 4 only
C) 1, 2 and 3 only
D) 1, 2, 3 and4
Correct Answer: 1 and 3 only   
 

1393) Consider the following statements:
1. The agreement on South Asian Free Trade Area (SAFTA)came into effect from 1st December, 2005.
2. As per SAFTA agreement terms, India, Pakistan and Sri Lanka have to decrease their custom duties to the level of 0 to 5 percent by the year 2013.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1nor2
Correct Answer: Neither 1nor2
   
1394) Which one of the following countries is not a member of ASEAN?
A) Vietnam
B) Brunei Darussalam
C) Bangladesh
D) Myanmar
Correct Answer: Bangladesh
   
1395) With reference to Union Government, which one of the following undertake the
country-wide Economic Census?
A) Department of Expenditure
B) The National Sample Organization
C) Planning Commission
D) The Central Statistical Organization
Correct Answer: The Central Statistical Organization

1396) In which year was 'Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana' launched?
A) 2004
B) 2005
C) 2006
D) 2007
Correct Answer: 2005
   
1397) India is self-sufficient in production of the following commodities?
A) Edible oil
B) Milk
C) Pulses
D) Natural gas
Correct Answer: Milk
   
1398) What does S & P 500 relate to?
A) Supercomputer
B) A new technique in e-business
C) A new technique in bridge building
D) An index of stocks of large companies
Correct Answer: An index of stocks of large companies   
 

1399) Which one amongst the following has the largest livestock population in the world?
A) Brazil
B) China
C) India
D) USA
Correct Answer: India
   
1400) Basel II relates to which one of the following?
A) International standards for safety in civil aviation
B) Measures against cyber crimes
C) Measures against drug abuse by sportspersons
D) International standards for measuring the adequacy of a bank's capital
Correct Answer: International standards for measuring the adequacy of a bank's capital

No comments:

Post a Comment