ECONOMY MCQS SET 141
1401) Tarapore Committee was associated with which one of the following?A) Special Economic Zones
B) Fuller capital account convertibility
C) Foreign exchange reserves
D) Effect of oil-prices on the Indian economy
Correct Answer: Fuller capital account convertibility
1402) A National Development Fund was created by the Govt. of India a few years ago. What was the purpose of the fund?
Boost investment insocial sector projects to promote education, healthcare and employment.
Capital investments in selected profitable PSEs to yield adequate returns
To fund revision in pay structure of central Govt. employees.
A) Only A
B) Only B
C) Only C
D) Both A & B
Correct Answer: Only A
1403) Who among the following have been the Union Finance Ministers of India?
1. V. P. Singh
2. R. Venkataraman
3. Y. B. Chavan
4. Pranab Mukherjee
Select the correct answer using the code given below
A) 1, 2 and 3 only
B) 1, 3 and 4 only
C) 2 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
Correct Answer: 1, 2, 3 and 4
1404) Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of production
(in million tonnes) of the given food-grains in India?
A) Wheat Rice Pulses Coarse cereals
B) Rice Wheat cereals
C) Wheat Rice Coarse cereals Pulses
D) Rice Wheat Coarse cereals Pulses
Correct Answer: Rice Wheat Coarse cereals Pulses
1405) Consider the following statements:
1. Appellate Tribunal for Electricity has been established by each State Government in India.
2. One of the components of the Accelerated Power Development and Reforms Programme (APDRP) is upgradation of sub-transmission and distribution system for electricity in India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Correct Answer: 2 only
1406) In which one of the following countries, the rate of Income Tax is highest?
A) US
B) China
C) Japan
D) UK
Correct Answer: Japan
1407) Which of the following is NOT a programme / agency of the Union Ministry of Finance?
A) Investor Education and Protection Fund (IEPF)
B) National Foundation for Corporate Governance (NFCG)
C) Serious Frauds Investigation Office (SFIO)
D) Investment Commission
Correct Answer: Investor Education and Protection Fund (IEPF)
1408) Labour Legislations in India have an important dimension of protection of women from
exploitation. Some special provisions are made for women in the work place. Which of the following is NOT one such special provision?
A) Equal pay for work of equal value
B) Maternity protection
C) Creche facility at the work place for infants
D) No night shifts
Correct Answer: Equal pay for work of equal value
1409) Many a times we read about the priority sector in newspapers. Which of the following is/are considered segment(s) of Priority Sector in India?
(A) Agriculture
(B) Small Scale Industry
(C) Textile industry
A) Only A
B) Only B
C) Only C
D) All A, B & C
Correct Answer: All A, B & C
1410) Ever greening of patents is done by
A) citing another use of the same product
B) citing another process of forming the same product
C) applying for extension of patent term
D) citing another product with same use
Correct Answer: applying for extension of patent term
No comments:
Post a Comment