LATEST

Thursday, June 11, 2020

FISCAL SYSTEM MCQS SET 27

FISCAL SYSTEM MCQS SET 27

261) Aajeevika is associated with:
A) urban development
B) rural development
C) slum development
D) tribal development
Answer: rural development

   
262) The states were to have Indian Institute Management (IIMs) except:
A) Odisha
B) Punjab
C) Bihar
D) Assam
Answer: Assam

   
263) All the following states will have new Indian Institute of Technology (IITs) in the current decade except:
1. Goa
2. Andhra Pradesh
3. Sikkim
4. Chhatishgarh
5. Kerala
6. Jammu
A) 1 only
B) 3 and 4 only
C) 4 and 5 only
D) 3 only
Answer: 3 only

   
264) Aajeevika was launched on June 3 in:
A) 2007
B) 2009
C) 2011
D) 2012
Answer: 2011

   
265) Jai Prakash Narayan National Centre for Excellence in Humanities to be set up in:
A) UP
B) MP
C) Kerala
D) Manipur
Answer: MP



266) The Central Pay Commission is set up in every:
A) 5 years
B) 7 year
C) 10 years
D) 12 years
Answer: 10 years

 
   
267) Tax Administration Reform Commission (TARC) was chaired by:
A) Parthasarathi Shome
B) P Rajendra Kumar
C) Shri Y.G. Parande
D) Ms. Sunita Kaila
Answer: Parthasarathi Shome

 
   
268) Which of the following is not correctly matched?
Central Pay Commissions : Chairman
A) Fourth Pay Commission : P N Singhal
B) Fifth Pay Commission : Raghubir Dayal
C) Sixth Pay Commission : Justice B.N.Srikrishna
D) Seventh Pay Commission : Justice Ashok Kumar Mathur
Answer: Fifth Pay Commission : Raghubir Dayal

   
269) Which of the following is/are not features of Digital India programme initiated by the Government recently:
1. Broadband connectivity at village level
2. improved access to services through IT enabled platforms
3. increased indigenous production of IT hardware and software for exports and improved domestic availability
4. supply of computers free of cost to rural youths above 21 years in selected districts
A) 2 only
B) 1 and 4 only
C) 4 only
D) 3 only
Answer: 4 only

No comments:

Post a Comment