LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 01

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 01

1) In India, maximum number of workers are employed in :
A) textile industry
B) iron and steel industry
C) petrochemical industry
D) automobile industry
Answer:  textile industry
   
2) After textiles, India's second important industry is :
A) Sugar
B) Jute
C) Cement
D) Iron and steel
Answer:  Iron and steel
   
3) India's oldest iron and steel plant is :
A) TISCO at Jamshedpur
B) TISCO at Burnpur
C) Durgapur Iron and Steel Plant
D) Rourkela Iron and Steel Plant
Answer:  TISCO at Jamshedpur
   
4) Which industry in India was worst affected because of the partition?
A) Paper and Iron
B) Jute and Cotton
C) Cotton and Sugar
D) Engineering and Cement
Answer:  Jute and Cotton
   
5) Which of the following industries was started first in India?
A) Cotton
B) Paper
C) Tea
D) Jute
Answer:  Tea

6) Which of the following states ranks first in terms of the maximum number of agro-based industries?
A) Gujarat
B) Punjab
C) West Bengal
D) Kerala
Answer:  Punjab
   
7) In which of the following industries is the maximum number of women employed in India?
A) Textile
B) Jute
C) Tea
D) Coal
Answer:  Tea
   
8) Which of the following is the largest in terms of profit Public Sector organization in India?
A) Bharat Petroleum
B) Steel Authority of India
C) India Oil Corporation
D) Oil and Natural Gas Commission
Answer:  Oil and Natural Gas Commission
   
9) Which Agriculture export item is second in case of India?
A) Marine product
B) Rice
C) Sugar
D) Oil cake
Answer:  Rice
   
10) India has the maximum volume of foreign trade with :
A) USA
B) Japan
C) Germany
D) UAE
Answer:  USA

No comments:

Post a Comment