LATEST

Tuesday, June 9, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 111

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 111

1101). Agar - agar is obtained from
A). Geledium
B). Chara
C). Spirogyra
D). Nostoc
Answer: Geledium

   
1102). Golgi bodies of plant cells are also called as
A). Cisternae bodies
B). Dictyosomes
C). Tubular bodies
D). Endoplasmic reticulum
Answer: Dictyosomes

   
1103). The nucleic acids of virus must be
A). DNA
B). RNA
C). Both DNA and RNA
D). Either DNA (or) RNA
Answer: Either DNA (or) RNA

   
1104). Pollinia are found in one of the following families
A). Asclepidaceae
B). Apocyanaceae
C). Renales
D). Nymphaceae
Answer: Apocyanaceae

   
1105). The system of binomial nomenclature was proposed by
A). Lamarck
B). Pasteur
C). Bentham
D). Linnaeus
Answer: Linnaeus

1106). Match list-I correctly with list-II and select your answer using the codes given below:
List-I             List-II
a) Halophytes    1) Plants grow in water
b) Hydrophytes    2) Plants grow in saline water
c) Mesophytes    3) Plants undifferentiatee thallus
d) Thallophytes    4) Plants grown in normal place
The below options are given in A B C D order:
A). 2 3 1 4
B). 1 2 4 3
C). 4 1 3 2
D). 2 1 4 3
Answer: 2 1 4 3

   
1107). Bacteria which convert atmospheric nitrogen into nitrates are
A). Putrefying bacteria
B). denitrifying bacteria
C). nitrifying bacteria
D). nitrogen fixing bacteria
Answer: nitrogen fixing bacteria

   
1108). Parallel venation is found in
A). cucurbita
B). paddy
C). cotton
D). bean
Answer: paddy

   
1109). Hard fibres are generally got from
A). tropical dicot plants
B). tropical monocot plants
C). dicot plants
D). monocot plants
Answer: tropical dicot plants

   
1110). Cell membrane of plant cells are also called as
A). plasma lemma
B). plasma membrane
C). cytoplasmic membrane
D). living membrane
Answer: plasma membrane

No comments:

Post a Comment