LATEST

Tuesday, June 9, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 117

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 117

1161). Epiphytes are plants which depend on other plants
A). totally
B). only for shelter
C). only for food
D). for shade
Answer: only for shelter

   
1162). Who has discovered the cell?
A). Robert Hook
B). Duttrochet
C). Robert Brown
D). Van mohl and Parkings
Answer: Robert Hook

   
1163). Which one of the following plants is an example of herb?
A). Nerium
B). Hibiscus
C). Paddy
D). Mango
Answer: Hibiscus

   
1164). The sharp and pointed outgrowths present on the stem of rose are called
A). Hooks
B). Spines
C). Thorns
D). Ptickles
Answer: Spines

   
1165). AIDS is caused by
A). bacteria
B). virus
C). protozoa
D). fungus
Answer: virus

   


1166). Streptomycin is produced from
A). Streptomyces griseus
B). Streptomyces Venezuelae
C). Streptomyces erythreus
D). Streptomyces fradiae
Answer: Streptomyces griseus

   
1167). Iodine is obtained from
A). Gelidium
B). Spirogyra
C). Fucus
D). Kelps or Laminarian
Answer: Kelps or Laminarian

   
1168). The broad leaves of tall tress absorb
A). rain clouds
B). nitrogen gas
C). deposits of dust
D). birds
Answer: rain clouds

   
1169). Diffusion means
A). the passage of water molecule from lower concentration to higher concentration
B). the movement of molecules from a region of greater concentration to lesser concentration
C). the movement of molecules from cell to cell
D). water molecule movement in a dead cell
Answer: the movement of molecules from a region of greater concentration to lesser concentration

   
1170). In some plants fruit formation takes place without fertilization which is called as
A). apocarpy
B). parthenocarpy
C). syncarpy
D). acarpy
Answer: parthenocarpy

No comments:

Post a Comment