GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 116
1151). Based on the cellular type the algae chlorella belongs toA). Autotrophs
B). Eukaryotes
C). Prokaryotes
D). Both (A) and (B)
Answer: Both (A) and (B)
1152). Three major types of sexual reproduction found in algae may be
A). fragmentation, isogamous and oogamy
B). isogamy, asexual and oogamy
C). isogamy, aplanospores and oogamy
D). isogamy, anisogamy and oogamy
Answer: isogamy, anisogamy and oogamy
1153). Those algae which grow in hot springs at about 85° C temperature are called as
A). Halophytic algae
B). Lithophytic algae
C). Thermal algae
D). Subterranian algae
Answer: Thermal algae
1154). To which of the following families do all pulses belong?
A). crucifereae
B). leguminosae
C). malvaceae
D). ranunculaceae
Answer: leguminosae
1155). The evergreen plant body of gymnosperms is
A). Gametophytic phase
B). Sporophytic phase
C). Both (A) and (B)
D). None of these
Answer: Sporophytic phase
1156). The ovules of an ovary are naked in which of the following groups?
A). Gymnosperms
B). Angiosperms
C). Pteridophytes
D). Monocotyledons
Answer: Angiosperms
1157). Gigantism is a result of
A). Auto-polyploidy
B). Diploidy
C). Haploidy
D). None of these
Answer: Auto-polyploidy
1158). The most important purpose of insects to visit a flower is to collect
A). pollen grains
B). honey
C). stamens
D). ovary
Answer: honey
1159). The inflorescence axis in Banna is used to
A). remove kidney stones
B). remove excess of fats
C). cure skin diseases
D). cure respiratory diseases
Answer: remove kidney stones
1160). Who first discovered the penicillin?
A). Perlman
B). Chain
C). Alexander Fleming
D). Clutterbuck
Answer: Alexander Fleming
No comments:
Post a Comment