LATEST

Tuesday, June 9, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 115

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 115

1141). The biggest herbarium of our country is located in
A). Bangalore
B). Kolkata
C). Ooty
D). Shillong
Answer: Kolkata

   
1142). Polytrichum plants belong to
A). pteridophyta
B). gymnospermae
C). bryophyta
D). angiospermae
Answer: bryophyta

   
1143). Which of the following flowers is sessile?
A). mustard
B). china rose
C). sunflower
D). rose
Answer: sunflower

   
1144). Adiantum sporophytic plants have chromosome type of
A). triploid
B). haploid
C). diploid
D). polyploid
Answer: diploid

   
1145). In which of the following is xerophytic adaptation present?
A). Banana
B). Tamarind
C). Calotropis
D). Mango
Answer: Calotropis

   


1146). The study of inflorescence, flowers, fruits and seeds is known as
A). plant physiology
B). plant anatomy
C). vegetative morphology
D). reproductive morphology
Answer: reproductive morphology

   
1147). In insectivorous plants which of the following elements is absent or deficient?
A). Calcium
B). Magnesium
C). Nitrogen
D). Iodine
Answer: Nitrogen

   
1148). Viruses chemically called as
A). Carbohydrates
B). Nucleoproteins
C). Lipo polysaccharides
D). Glyco proteins
Answer: Nucleoproteins

   
1149). Penicillin was discovered by
A). Louis Pasteur
B). Alexander Fleming
C). J.C. Bose
D). E.J. Corey
Answer: Alexander Fleming

   
1150). The metal present in chlorophyll is
A). Sodium
B). Copper
C). Magnesium
D). Iron
Answer: Magnesium

No comments:

Post a Comment