LATEST

Tuesday, June 9, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 114

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 114

1131). Soyabean contains a high degree of
A). nutrients
B). proteins
C). carbohydrates
D). vitamins
Answer: proteins

   
1132). The age of a tree can be determined by
A). measuring its height
B). measuring its diameter
C). analysing its sap
D). counting the growth rings of its stem
Answer: counting the growth rings of its stem

   
1133). Match list-I with list-II correctly and select your answer using the codes given below:
List-I      List-II
a) Running water      1) Typha
b) Pond ecosystem      2) Hydrilla
c) Amphibian plant      3) Lotic
d) Submerged plant      4) Lentic
The below options are given in A B C D order:
A). 3 1 2 4
B). 3 4 1 2
C). 4 3 1 2
D). 4 3 2 1
Answer: 3 4 1 2

   
1134). Ground becomes slippery during the rainy season due to
A). brown algae
B). green algae
C). blue - green algae
D). mosses
Answer: green algae

   
1135). Which one of the following is a useful functional association between fungi and the roots of higher plants?
A). Biofertilizer
B). Coralloid root
C). Lichen
D). Mycorrhiza
Answer: Mycorrhiza

   


1136). Carbon is available to plants as
A). carbon dioxide
B). carbon monoxide
C). elemental carbon
D). methane
Answer: carbon dioxide

   
1137). Photosynthesis is a bio-chemical process for the transfer of solar energy to
A). nitrogen cycle
B). hydraulic cycle
C). petrological cycle
D). food chain cycle
Answer: food chain cycle

   
1138). The fruit in members of poaceae is
A). Samara
B). Cypsella
C). Achene
D). Caryopsis
Answer: Caryopsis

   
1139). The function of flower is
A). photosynthesis
B). transpiration
C). reproduction
D). conduction
Answer: reproduction

   
1140). Penicillium is generally known as
A). Algae
B). Bacteria
C). Virus
D). Fungus
Answer: Fungus

No comments:

Post a Comment