LATEST

Tuesday, June 9, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 113

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 113

1121). The bacterium present in the root nodules of leguminous plant is
A). Rhizobium
B). Azotobacter
C). Nitrobacter
D). Nitrosomonas
Answer: Rhizobium

   
1122). Anaerobic decomposition of protein is called
A). putrefaction
B). nitrification
C). denitrification
D). ammonificaiion
Answer: ammonificaiion

   
1123). The father of Genetics is
A). Alexander Flemming
B). Correns
C). Mendel
D). Hugo de vries
Answer: Mendel

   
1124). The genotypic ratio of monohybrid ratio is
A). 1 : 2 : 1
B). 1 : 3
C). 1: 1: 1: 1
D). 3 : 1
Answer: 1 : 2 : 1

   
1125). The double helix model of DNA Was proposed by
A). De Roberts
B). Watson and Crick
C). Griffith
D). Hershey and Chase
Answer: Watson and Crick

   


1126). Common cold is a
A). viral disease
B). fungal disease
C). bacterial disease
D). plant disease
Answer: viral disease

   
1127). W. M. Stanley got Nobel Prize for
A). DNA
B). Virus
C). RNA
D). Bacteria
Answer: Virus

   
1128). Apical dominance in higher plants is due to
A). photoperiodism
B). enzymes
C). carbohydrates
D). hormones
Answer: hormones

   
1129). Consider the following groups.
I. Fungi
II. Fern
III. Angiosperms
IV. Gymnosperms
The correct chronological sequence of the origin of these plant groups is
A). I, Il, IV, III
B). II, I, IV, III
C). I, ll, III, IV
D). II, I, III, IV
Answer: I, Il, IV, III

   
1130). The pollen grains of flowers pollinated by insects are
A). smooth and cry
B). rough and sticky
C). rough and dry
D). large and showy
Answer: rough and sticky

No comments:

Post a Comment