INDIAN POLITY MCQS SET 109
1081) In which chapter of Indian Constitution the provisions of elections have been dean?A) Chapter XIV
B) Chapter XV
C) Chapter XVII
D) Chapter XVIII
Answer: Chapter XV
1082) Which Article of Indian Constitution talks about adults suffrage?
A) Article 323
B) Article 326
C) Article 327
D) Article 328
Answer: Article 326
1083) Who among the following had not been the Chief Election Commissioner of India?
A) KVK Sundaram
B) T Swaminathan
C) RK Trivedi
D) RS Verma
Answer: RS Verma
1084) What is the composition of the Election Commission of a State?
A) It is a single member commission
B) It is a three member commission
C) As determined by the Governor
D) As determined by the President
Answer: It is a three member commission
1085) The thirteenth Finance Commission is headed by
A) Dr Vijay Kelkar
B) Dr C Rangarajan
C) KC Neogi
D) KC Pant
Answer: Dr Vijay Kelkar
1086) Consider the following statements
1. The Finance Commission is required to make recommendations to, the President of India.
2. Its recommendations are only of advisory nature.
Which of the statements given above is/are true?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of these
Answer: Both 1 and 2
1087) The qualifications for the Chairman and other members of the Finance Commission
A) are determined by the President
B) have been laid down in the Constitution
C) are determined by the President in consultation
D) are determined by the Parliament
Answer: are determined by the Parliament
1088) The jurisdiction of the Finance Commission does not extend to
A) recommendation of the principles which govern the Grants in Aid of the revenue of the States out of the Consolidated Fund of India
B) recommendation of the allocation of funds among the various heads 0f expenditure in the Union and State budgets
C) recommendation of the allocation to the States of the respective shares of some tax proceeds
D) recommendation of the distribution between the Union and the States of the net proceeds of taxes
Answer: recommendation of the allocation of funds among the various heads 0f expenditure in the Union and State budgets
1089) The Chief Election Commissioner can be removed in a manner similar to that of
A) the Vice President
B) the Speaker
C) the Governor
D) Judge of the Supreme Court
Answer: Judge of the Supreme Court
1090) The responsibility of preparation of electoral rolls in lndia rests with
A) the Parliament
B) the Local Administration
C) the Election Commission
D) the Returning Officer
Answer: the Election Commission
No comments:
Post a Comment