INDIAN POLITY MCQS SET 110
1091) Assertion (A) The CAG is an Independent Constitutional Authority.Reason (R) The CAG is the watchdog of the Public Finance.
The above question consist of two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) Select your answer from the codes given below.
A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false
D) A is false, but R is true
Answer: Both A and R are true and R is the correct explanation of A
1092) Assertion (A) The Election Commission is Constitutionally committed to conduct free and fair polls in India.
Reason (R) The Election Commission is also responsible to determine the disqualification on the grounds as prescribed in the 10th Schedule.
The above question consist of two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) Select your answer from the codes given below.
A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false
D) A is false, but R is true
Answer: Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
1093) Assertion (A) The Finance Commission facilitates the maintenance of financial balance between the Union and the States in the Indian Federal System.
Reason (R) The Constitution of India has given more financial powers to the Union Government.
The above question consist of two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) Select your answer from the codes given below.
A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false
D) A is false, but R is true
Answer: Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
1094) Which of the following are constituted by the President?
1. The Finance Commission
2. The Planning Commission
3. The Commission on Official Languages
4. The Union Public Service Commission
Choose the right answer from the options given below
A) 1 and 2
B) 3 and 4
C) 1, 3 and 4
D) 2, 3 and 4
Answer: 1, 3 and 4
1095) How are the Election Commissioners removed?
A) By the President
B) By the President on the recommendation of the Chief Election Commissioner
C) By the President in the same manner as the Judges of the Supreme Court are removed
D) By the President in the same manner as the Judges of the Supreme Court removed
Answer: By the President on the recommendation of the Chief Election Commissioner
1096) A Delimitation Commission has been constituted in 2002 by the
A) President of India
B) Parliament
C) Ministry of Law and Justice
D) Election Commission of India
Answer: Parliament
1097) Which one of the following Constitutional Amendments has frozen the delimitation of territorial constituencies for the Lok Sabha and Assemblies till 2026?
A) 42nd Constitutional Amendment Act
B) 84th Constitutional Amendment Act
C) 86th Constitutional Amendment Act
D) 87th Constitutional Amendment Act
Answer: 84th Constitutional Amendment Act
1098) The proportional representative system by means of the single transferable vote is followed in which of the following elections? '
1. Vice President.
2. Members of Rajya Sabha.
3. Members of Legislative Council.
4. Members of Zila Parishad.
Codes
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2 and 4
C) 1, 3 and 4
D) 1, 2, 3 and 4
Answer: 1, 2 and 3
1099) Which of the following is/are Constitutional bodies?
1. Planning Commission
2. National Human Rights Commission
3. Finance Commission
4. National Commission on SC
Codes
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 3 and 4
D) Only 3
Answer: 3 and 4
1100) Consider the following statements and choose the correct answer from the .codes
1. The number of Election Commissioners is fixed by the Constitution.
2. Election Commissioners are appointed by the President
Codes
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 2
No comments:
Post a Comment