INDIAN POLITY MCQS SET 111
1101) Which one of the following takes cognisance of the corruption charges against the civil servants of the Central Government?A) Anti Corruption Bureau
B) Central Bureau of investigation
C) Central Vigilance Commission
D) Central Administrative Tribunal
Answer: Central Vigilance Commission
1102) The net proceeds of taxes are distributed between the union and the states on the recommendation of
A) Planning Commission
B) National Development Council
C) Finance Commission
D) Ministry of Finance
Answer: Finance Commission
1103) Which of the following about Central Administrative Tribunal is correct
1. It is a Statutory body.
2. It is a Constitutional body.
3. Its members are from administrative background only.
4. It was set up in 1985.
Which of the statements given above is/are corrects
A) 1, 3 and 4
B) 2, 3 and 4
C) 1 and 4
D) 2 and 4
Answer: 1 and 4
1104) The 'sandwich' pattern of training for the IAS probationers was introduced on the recommendation of
A) PH Apple by Report
B) UPSC
C) Administrative Reforms Commission of India
D) National Development Council
Answer: Administrative Reforms Commission of India
1105) Consider the following statements
The Finance Commission of India differs from the Planning Commission because
1. the former is a Constitutional Body and the latter is a cabinet creation
2. The former determines the Principle of allocation of Grants in Aid to the States and the latter allocates funds for the Central and State Governments.
Which of the statements given above is/are true?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of these
Answer: Both 1 and 2
1106) The Chairman of the Finance Commission must be
A) An economist of high caliber
B) A person having experience in public affairs
C) An expert from judiciary level of High Court Judge
D) None of the above
Answer: A person having experience in public affairs
1107) Other than ensuring that public funds are used efficiently and for intended purpose, what is the importance of the office of the CAG?
1. Information from CAG reports can be used by investigating agencies to press charges against those who have violated the law while managing Public finances.
2. While dealing with the audit and accounting of government companies, CAG has certain, Judicial powers for prosecuting those who violate the law.
3. CAG assumes as Quasi Judicial bodies while investigating anything.
Which of the statements given above is/are correct
A) Only 1
B) Only 3
C) 1 and 3
D) 1, 2 and 3
Answer: Only 1
1108) Which of the following pairs of constitutional authority and procedure of appointment is or are correctly matched?
1. President : Elected by an electoral college consisting of elected MLAs and MP3.
2. Vice President : Elected by an electoral college consisting of MLAs and MP5.
3. Speaker : The House of people chooses after its first sitting.
Select the correct answer using the codes given below
A) 1, 2 and 3
B) Only 1
C) 1 and 3
D) 2 and 3
Answer: 1 and 3
1109) Which of the following statements relating to the comptroller and Auditor General of India is/are correct?
1. The CAG can attend the sitting of the committee on public accounts.
2. The CAG can attend the sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha.
3. The Jurisdiction of CAG is co extensive with powers of the union government.
Select the correct answer using the codes given below
A) Only 1
B) 2 and 3
C) 1 and 2
D) All of these
Answer: Only 1
1110) Which of the following bodies does not/do not find mention in the Constitution?
1. National Development Council
2. Planning Commission
3. Zonal Councils
Select the correct answer using the codes given below
A) 1 and 2
B) Only 2
C) 1 and 3
D) All of these
Answer: All of these
No comments:
Post a Comment