INDIAN POLITY MCQS SET 112
1111) Which one of the following has a status different from he other three?A) Finance Commission
B) Election Commission
C) Backward Class Commission
D) National Human Rights Commission
Answer: National Human Rights Commission
1112) Delimitation of constituencies and determination of constituencies reserved for SCs and STs are done by
A) Election Commission
B) Delimitation Commission
C) Planning Commission
D) Election Commission with the assistance of Delimitation Commission
Answer: Delimitation Commission
1113) The Zonal councils have been established by
A) Article 263 of the Constitution
B) State Re organisation Act
C) Zonal Council Act
D) An order of the President of India
Answer: State Re organisation Act
1114) Which of the following is not correctly matched?
A) Central Bureau of Investigation-1963
B) Special Police Establishment-1942
C) Prevention of Corruption Act-1947
D) Central Vigilance Commission-1964
Answer: Special Police Establishment-1942
1115) “The Position of Pre eminance, accorded to Planning Commission, is inconsistent with the conception of a Cabinet form of Government". The above statement is associated with
A) Ashok Chanda
B) K Santhanam
C) Estimate Committee
D) Administrative Reforms Commission
Answer: Ashok Chanda
1116) Which of the following were the objectives of the National Development Council?
1. To Promote common economic Policies in all vital spheres.
2. To secure the cooperation of states in the executive of the plan.
3. To review the working of the plan from time to time.
4. To consider important questions of social and economic policy affecting development.
Select the correct answer using the codes given below
A) 1 and 2
B) 1, 2, 3 and 4
C) 1, 2 and 4
D) 1, 2 and 3
Answer: 1 and 2
1117) Which of the following are true Of Central Vigilance Commission?
1. It Was set up on the recommendation of Santhanam Committee.
2. It doesn't exercise superintendence over the functioning of CBI.
3. It is set up by an executive resolution of the Government of India.
It Consists of a chairman and 3-members
Select the correct answer using the codes given below
A) 1, 2 and 4
B) 1, 3 and 4
C) 1 and 3
D) 1 and 4
Answer: 1 and 3
1118) Which of the following are true about Staff Selection Commission?
1. It was set up in 1976.
2. It enjoys the status of a sub-ordinate office of Ministry of Personnel.
3. It was created by Cabinet resolution.
4. It recruits personnel of non technical class III posts in the secretariat, the attached office and the sub ordinate offices in the Central Government.
Select the correct answer using the codes given below
A) 1, 2 and 4
B) 2, 3 and 4
C) 3 and 4
D) 2 and 4
Answer: 3 and 4
1119) Which of the following are true about Central Vigilance Commission?
1. It was set up in 1964.
2. It is statutory body.
3. Its functions are advisory in the same sense as those of UPSC.
4. Its mode of receiving complaints is similar to that of Parliamentary Commissioner for administration in
Select the correct answer using the codes given below
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1, 3 and 4
C) 1, 2 and 3
D) 1 and 3
Answer: 1, 2 and 3
1120) In which of the following respects, the Finance Commission differs from the Planning Commission?
1. Legal status
2. Composition
3. Tenure
4. Form of organisation
5. Function
Select the correct answer using the codes given below
A) 1, 2 and 5
B) 1, 2, 3 and 5
C) 1, 2, 4 and 5
D) 1, 2, 3, 4 and 5
Answer: 1, 2, 4 and 5
No comments:
Post a Comment