INDIAN POLITY MCQS SET 113
1121) Which of the following are true of the Central Administrative Tribunal?1. It was established under the Provision of Constitution.
2. It was set up by Presidential order
3. It was set up in 1985.
4. It was set up by an Act of Parliament.
A) 1, 2 and 3
B) 1, 3 and 4
C) 3 and 4
D) 2, 3 and 4
Answer: 3 and 4
1122) The planning commission of India has been constituted
A) under constitutional provision with specific mention for it
B) through an act of Parliament
C) through a Cabinet division in this regard.
D) through constitutional amendment.
Answer: through a Cabinet division in this regard.
1123) The institution of Lokayukta was created for the first time by the state of
A) Odisha
B) Bihar
C) Punjab
D) Maharashtra
Answer: Maharashtra
1124) Planning Commission was set up on the recommendation of
A) National Planning Committee
B) Gorwala Report
C) Planning Advisory Board
D) Constituent Assembly
Answer: Planning Advisory Board
1125) Central Administrative tribunal deals with
A) Recruitment matters
B) Promotion matters
C) Disciplinary matters
D) Recruitment and all service matters
Answer: Recruitment and all service matters
1126) Which of the following statements related to the Central Administrative Tribunal are correct?
1. It is a statutory body.
2. Its members are drawn from administrative background only.
3. It is not bound by procedure prescribed in the code of civil procedure.
4. Its jurisdiction covers the members of All India Services as well as Central Services and Central Government posts.
5. It was set up in 1985.
Select the correct answer using the codes given below
A) 2, 3 and 5
B) 1 and 4
C) 1, 3, 4 and 5
D) 2 and 3
Answer: 1, 3, 4 and 5
1127) While appointing a Lokayukta, the Governor is most of the states consults
1. President of India
2. Speaker of the Legislative Assembly
3. Leader of the opposition in the Legislative Assembly
4. Chief justice of State High Court
5. Leader of the opposition in the Legislative Council
A) 1, 4 and 5
B) 1, 2 and 4
C) 3, 4 and 5
D) 3 and 4
Answer: 3 and 4
1128) First Lokpal Bill was introduced in the Parliament in
A) 1971
B) 1967
C) 1968
D) 1972
Answer: 1968
1129) The institution of Lokpal is created on the pattern derived from which of the following country
A) USA
B) New Zealand
C) Australia
D) UK
Answer: New Zealand
1130) CBI academy is located in
A) New Delhi
B) Hyderabad
C) Ghaziabad
D) Ahmedabad
Answer: Ghaziabad
No comments:
Post a Comment