INDIAN POLITY MCQS SET 114
1131) The number of members in State Information Commission including state Chief Information Commission isA) 10
B) 11
C) 15
D) 17
Answer: 11
1132) Consider the following statement.
1. The Chief Information Commissioner and the Information Commissioners are appointed by the President on the recommendation of a committee consisting of the Prime Minister as Chairperson. the leader of opposition in the Lok Sabha and a Union Cabinet Minister nominated by PM.
2. The CIC and IC hold office for a term of 5 years or until they attain the age of 65 years, whichever is earlier.
Choose the correct option.
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Both 1 and 2
1133) Regarding NHRC, choose the incorrect statement
A) The chairman and members hold office for a term of 5 years or until they attain the age of 70 years.
B) President can remove the chariman and members.
C) The commission is a multimember body consisting of a chairman and five members.
D) The chairman should be retired Chief Justice of India.
Answer: The commission is a multimember body consisting of a chairman and five members.
1134) Regarding National Commission for Women (NCW) consider the following statement.
1. It is a statutory body for women established in 1992 by Government of India as per provisions made in National Commission for Women Act, 1990.
2. The 1st Commission was constituted on 31st January. 1992 with Mrs Jayanti Pat naik as the chairperson.
3. The chairperson is to be nominated by Central Government.
4. The chairperson and members shall hold office for a period of 3 years.
Choose the correct one
A) 1 and 2
B) 1 and 4
C) 1, 2 and 4
D) All of these
Answer: All of these
1135) With reference to Lok Adalats, which one among the following statements is correct?
A) Lok Adalats have the jurisdiction to settle the matters at pre litigative state and not those matters pending before any Court.
B) Lok Adalats can deal with matters which are civil and not criminal in nature.
C) Lok Adalats has not been given any statutory status so far.
D) No appeal lies in a Civil Court against the order of the Lok Adalats.
Answer: No appeal lies in a Civil Court against the order of the Lok Adalats.
1136) Which of the following steps cannot be taken by the President during the Financial Emergency?
1. Direct the Union and the State Governments to observe such canons of financial propriety as he deems desirable.
2. Suspend the Fundamental Rights of the Indian citizens.
3. Order reduction of salaries and allowances of all the Civil Servants.
4. Order the reduction of the salaries of the Supreme Court and High Court Judges.
Choose the right answer from the codes
A) 1, 3 and 4
B) 1, 2 and 4
C) 2, 3 and 4
D) 1, 2 and 3
Answer: 1, 3 and 4
1137) Which of the following changes is affected during the Emergency due to constitutional breakdown of the State machinery?
1. The President can assume to himself all or any of the functions of the Government of the State.
2. The President can assume the powers of the High Court of the State.
3. The President can declare that the powers of the Legislature of the State shall be exercised by the Parliament.
4. The President can suspend the operation of any provision of the Constitution relating to the body or authority in the State it he feels it desirable to do so for attaining the objectives of the Emergency.
Choose the right answer from the codes
A) 1, 2 and 4
B) 1, 3 and 4
C) 2, 3 and 4
D) 1, 2 and 3
Answer: 1, 3 and 4
1138) A National Emergency remains in Operation, with the approval of the Parliament, for
A) a maximum period of three years
B) a maximum period of one year
C) a maximum period of six months
D) an indefinite period
Answer: a maximum period of six months
1139) The Indian Parliament is competent to enact law on a State subject if
A) emergency under Article 352 is in operation
B) all the State Assemblies of the country make such a request
C) the President send such a message to Parliament
D) None of the above
Answer: emergency under Article 352 is in operation
1140) A Financial Emergency can be declared by applying
A) Article 360
B) Article 361
C) Article 370
D) Article 371
Answer: Article 360
No comments:
Post a Comment