INDIAN POLITY MCQS SET 115
1141) How many types of emergencies are envisaged by the Constitution?A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer: 3
1142) Which of the following article puts the duty of protecting every state against external aggression and internal disturbance on the union
A) Article 350
B) Article 352
C) Article 355
D) Article 356
Answer: Article 355
1143) Which of the following is matched incorrectly?
A) Punchhi Commission - Favour Amending Article 355 and 356
B) Sarkaria Commission - Amending Article 356
C) SR Bammai Case - Article 356 is subject to judicial review
D) Suspension of Fundamental - Article 358 Right under Article 19
Answer: Sarkaria Commission - Amending Article 356
1144) A proclamation of National Emergency automatically suspends
A) all Fundamental Rights
B) Right to Freedom
C) Right to Constitutional Remedies
D) no Fundamental Right
Answer: Right to Freedom
1145) Which of the following emergencies can be declared-by the President on his own?
1. Emergency on account of armed rebellion
2. Financial Emergency.
3. President's Rule in a State.
Codes
A) Only 1
B) Only 3
C) 1, 2 and 3
D) None of these
Answer: None of these
1146) Which one of the following Articles of the Constitution of lndia has provision for the President to proclaim emergency?
A) Article 352
B) Article 355
C) Article 356
D) Article 360
Answer: Article 352
1147) The National Emergency as Article 352 of the Indian Constitution provides, may be proclaimed under which of the following circumstances?
A) Failure of constitutional machinery
B) External aggression
C) internal disturbance
D) War, external aggression or armed rebellion
Answer: War, external aggression or armed rebellion
1148) How many times has Financial Emergency been declared in India so far?
A) Once
B) 4 times
C) 5 times
D) Never
Answer: Never
1149) Under which of the following circumstances, can the President declare an emergency?
1. External aggression.
2. Atoned rebellion.
3. Failure of the Constitutional machinery in States.
4. Financial Crisis.
Choose the correct answer from the codes given below
A) 1, 2 and 3
B) 1, 3 and 4
C) 2, 3 and 4
D) 1, 2 and 4
Answer: 1, 2 and 4
1150) Which one of the following can not be suspended or restricted even during National Emergency?
A) Right to reside and settle in any part of the country
B) Right to life and personal liberty
C) Right to move freely throughout the territory of India
D) Right to carry on any profession or business
Answer: Right to life and personal liberty
No comments:
Post a Comment