LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 116

INDIAN POLITY MCQS SET 116

1151) How many times did the President of India declare National Emergency so far?
A) Never
B) Only once
C) Only twice
D) Thrice
Answer:  Thrice
   
1152) Which Indian State came under President's rule for maximum number of times?
A) Punjab
B) Himachal Pradesh
C) Kerala
D) Karnataka
Answer:  Punjab
   
1153) Which one of the following Articles of the Indian Constitution provides that 'It shall be the duty of the Union to protect every State against external aggression and internal disturbance'?
A) Article 215
B) Article 275
C) Article 325
D) Article 355
Answer:  Article 355
   
1154) Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution of India
1. A proclamation of Financial Emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless, before the expiration of that period, it has been approved by the resolutions of both Houses of Parliament.
2. Financial Emergency can remain in operation for a maximum period of three years.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
1155) Which Articles in the Indian Constitution represent emergency provisions?
A) Article 348-354
B) Article 352-360
C) Article 359-361
D) Article 368-380
Answer:  Article 352-360

1156) Under which Article of the Indian Constitution proclamation of emergency has been defined?
A) Article 352
B) Article 353
C) Article 354
D) Article 358
Answer:  Article 352
   
1157) Which Article in the Constitution of India defines effect of proclamation of emergency?
A) Article 352
B) Article 353
C) Article 354
D) Article 257
Answer:  Article 352
   
1158) Which constitutional organ has wider powers when emergency is in operation?
A) Executive
B) Legislative
C) Judiciary
D) Both 'a' and 'b'
Answer:  Executive
   
1159) The President of India can issue proclamation of emergency.
A) on the advice of the Prime Minister
B) on the advice of the Council of Ministers
C) In his own discretion
D) when the decision of the Union Cabinet for the issue of such proclamation has been communicated to him in writing.
Answer:  on the advice of the Council of Ministers
   
1160) Which parts of the Constitution deals with the emergency provision?
A) Part XII
B) Part XIV
C) Part XVI
D) Part XVIII
Answer:  Part XVIII

No comments:

Post a Comment