INDIAN POLITY MCQS SET 117
1161) Which Fundamental Rights Article is enforceable during the period of emergency?A) 20
B) 21
C) A and B
D) None of these
Answer: A and B
1162) Which Constitutional Article defines the 'Provision in case of failure of Constitutional Authority' in the State?
A) Article 356
B) Article 357
C) Article 353
D) Article 351
Answer: Article 356
1163) After which report, President promulgates President Rule in the State?
A) Prime Minister
B) Union Home Minister
C) Chief Minister
D) Governor
Answer: Governor
1164) The maximum period for Article 356 is
A) 3 years
B) 4 years
C) 5 years
D) 1 years
Answer: 3 years
1165) Who has the constitutional power to approve 'President Rule' in the State under Article 356?
A) Prime Minister
B) Parliament
C) Union Council of Ministers
D) State Government
Answer: Parliament
1166) In case President Rule in the State is not approved by the Parliament, 'For how many months the same promulgation shall Last'?
A) Four months
B) Two months
C) Three months
D) Six months
Answer: Six months
1167) Choose the correct option.
A) 1st National Emergency - 1962
B) 2nd National Emergency - 1968
C) 3rd National Emergency - 1976
D) State emergency - Article 365
Answer: 1st National Emergency - 1962
1168) In which Supreme Court Judgement, it has been pronounced that 'Article 356 cannot be invoked unless it can be held that government of the State cannot be run in accordance with the provision of the Constitution'?
A) Arun vs Union of India AIR 1992 Allahabad SC 1918
B) SR Bommai vs Union of India AIR 1990 Kant 95
C) Both 'a' and 'b'
D) None of these
Answer: SR Bommai vs Union of India AIR 1990 Kant 95
1169) Which of the following statements is/are not correct regarding President's rule?
1. A proclamation of Presidents rule may be revoked by the President at any time by a subsequent proclamation.
2. Such a proclamation requires the parliamentary approval.
3. During President's rule, the President can declare that the powers of the state legislature are to be exercised by the Parliament.
4. A law made by the Parliament or any specified authority continues to be operative even after the President's rule. '
Codes
A) Only 4
B) Only 2
C) 1, 3 and 4
D) None of these
Answer: Only 2
1170) Through which Constitutional Amendment in Article 359, it has been laid down that Fundamental Rights under Articles 20 and 21 are enforceable during the operation Of Emergency?
A) 44th Amendment Act
B) 46th Amendment Act
C) 45th Amendment Act
D) 48th Amendment Act
Answer: 44th Amendment Act
No comments:
Post a Comment