LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 118

INDIAN POLITY MCQS SET 118

1171) On whose satisfaction period of emergency shall be extended for operation in case security of India or any part of the Indian territory is threatened?
A) Prime Minister
B) Home Minister
C) President of India
D) Vice-President of India
Answer:  President of India
   
1172) The President can declare emergency on ground of breakdown of constitutional machinery in the States
A) only on the receipt of report from the Governor of the State to this effect
B) even without receipt of a report from the Governor if he is satisfied that a situation has arisen in which the government of the state can not be Carried on in accordance with the provisions of the Constitution.
C) if the Council of Ministers of the State recommends to the President
D) if the Speaker of the State Legislative Assembly recommends to the President
Answer:  even without receipt of a report from the Governor if he is satisfied that a situation has arisen in which the government of the state can not be Carried on in accordance with the provisions of the Constitution.
   
1173) Which of the following statements is/are correct?
1. A proclamation imposing President's rule must be approved by both the Houses of Parliament within two months from the date of its issue.
2. If approved by both the Houses of Parliament, the President's rule continues tor six months.
3. It can be extended for a maximum period of five years with the approval at the Parliament carry six months.
4. Every resolution the proclamation of Presidents rule or its continuation can be passed by either House of Parliament only by a simple majority.
Codes
A) 1, 2 and 3
B) 2, 3 and 4
C) 1, 2 and 4
D) All of these
Answer:  1, 2 and 4
   
1174) Who declares the Financial Emergency?
A) President
B) Prime Minister
C) Finance Minister
D) None of these
Answer:  President
   
1175) Consider the following statements
1. A National Emergency can not be revoked without the parliamentary approval.
2. While a proclamation of National Emergency is in operation, the life of the Rajya Sabha can be extended.
Which of the statements given above is are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Neither 1 nor 2

1176) Which of the following statements is incorrect?
A) The proclamation of a National Emergency can not be challenged in a court
B) Every resolution approving the proclamation of a National Emergency must be passed by either House of Parliament by a special majority
C) During National Emergency, the Parliament becomes empowered to make laws on any subject mentioned in the State List.
D) While a proclamation of National Emergency is in operation, the President can issue ordinances
Answer:  The proclamation of a National Emergency can not be challenged in a court

   
1177) In Financial Emergency, salaries and allowances of which groups get reduction?
A) Central Government Employees
B) Judges of the Supreme Court and High Courts
C) Both 'a' and 'b'
D) None of the above
Answer:  Both 'a' and 'b'
   
1178) Which of the following will be the consequences of the proclamation of Financial Emergency by the President?
1. The President can give directions to the states to observe the principles of financial property rite.
2. The President can reduce the salaries and allowances of government employees excluding the judges of Supreme Court and High Courts.
3. All money bills and other financial bills passed by a state legislature can be reserved for the consideration of the President.
4. The Parliament can authorise the President to sanction expenditure from the Consolidated Fund of the State.
Choose the right answer from the options given below
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2, 3 and 4
C) 1 and 3
D) 1, 3 and 4
Answer:  1 and 3
   
1179) In the event of declaration of Constitutional Emergency in the state, the President can
1. assume to himself all the functions of the State Government including the High Court.
2. declare that the powers of the State Legislature shall be exercisable under the authority of the Governor.
3. assume to himself all the functions of the State Government except the High Court.
4. declare that the powers of the state Legislature shall be exercisable under the authority of the Parliament.
Choose the right answer from the options given below
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 3 and 4
D) 1 and 4
Answer:  3 and 4
   
1180) In case of proclamation of Emergency on grounds of war or external aggression, which of the following is not true?
1. All Fundamental Rights will be automatically suspended.
2. The right to move a court for enforcement of any Fundamental Right is suspended.
3. The President may order the suspension of enforcement of any Fundamental Flight except Articles 20-21.
4. Parliament may authorise suspension of all Fundamental Rights.
Choose the right answer from the options given below
A) 1, 3 and 4
B) 1, 2 and 4
C) 2, 3 and 4
D) All of these
Answer:  1, 2 and 4

No comments:

Post a Comment