INDIAN POLITY MCQS SET 119
1181) Which of the following statements is Wrong?1. The proclamation of national Emergency must be approved by both the Houses of Parliament within two months from the date of its issue.
2. if approved by both the Houses of Parliament. the emergency continues for one year.
3. A proclamation of emergency can be revoked by the President at any time but not less than six months.
4. The laws made by the Parliament on the State Subjects during a National Emergency become inoperative one year after the emergency has ceased to operate.
A) 1 and 2
B) 3 and 4
C) None of the above
D) All of the above
Answer: All of the above
1182) The word 'armed rebellion' has been substituted for “internal disturbance' under Article 352 by which Amendment?
A) 39th
B) 42nd
C) 44th
D) 52nd
Answer: 44th
1183) The President rule is imposed for the period of
A) 3 months
B) 6 months
C) till the next election is held
D) it depends upon the president's wish
Answer: 6 months
1184) An emergency under Article 352 of the Constitution of India can be declared only during.
A) war, external aggression or internal disturbance
B) war, external aggression or armed rebellion
C) failure of constitutional machinery in the state
D) financial instability in the country
Answer: war, external aggression or armed rebellion
1185) The rule of passing resolution by two-thirds majority of total number of members at the House of Parliament is applicable in case of
A) amendment of Constitution
B) approval of proclamation of emergency
C) impeachment of President
D) disapproval of proclamation of emergency
Answer: impeachment of President
1186) When can the President's rule under Article 356 be extended beyond one year?
A) When a proclamation of emergency is in operation in whole or part of India
B) When the Election Commission certifies that it is difficult to hold the general elections
C) Both 'a' and 'b'
D) Neither 'a' nor 'b' '
Answer: Both 'a' and 'b'
1187) On receipt of the report from the Governor of a state that the governance of the state cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution, the President of India under Article 356
A) has to proclaim President's rule in the State
B) has to dismiss the State Government and suspend or dissolve the Legislative Assembly
C) has to dismiss the government but keep the Legislative Assembly suspended
D) may refuse to impose President's rule in the State
Answer: has to dismiss the State Government and suspend or dissolve the Legislative Assembly
1188) Which of the following is incorrect with regard to the difference between National Emergency and President's rule?
1. There is no maximum period for operation for both of them.
2. Every resolution of Parliament approving their proclamation must be passed by a special majority.
3. Lok Sabha can pass a resolution for their revocation.
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) All of the above
D) None of the above
Answer: All of the above
1189) Which of the following is/are correct?
1. During the proclamation of emergency the executive power of the union shall extend to states and parliament has power to make laws and impose duties and authorities.
2. The provisions of Article 19, protection of rights regarding freedom of speech. can be suspended during emergency.
Codes
A) Only 1
B) Only 2
C) 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: 1 and 2
1190) Assertion (A) An imminent danger of war or external aggression is not enough for the proclamation of emergency.
Reason (R) The proclamation of emergency shall cease to operate at the expiration of one month unless approved by both the Houses of Parliament.
Codes
A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
B) Both A and R are true. but R is not the correct explanation of A
C) A is true, but R is false
D) A is false, but R is true
Answer: A is false, but R is true
No comments:
Post a Comment