INDIAN POLITY MCQS SET 120
1191) Consider the following statements1. Parliament has power to proclaim the emergency in case when the security of India is threatened by internal or, external aggression.
2. president may effect the application of provisions relating to distribution of revenues, while a proclamation of emergency is in operation.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 2
1192) A spate of killings, abductions and dacoitie severely threatens the law and order in a State. The Governor recommends to the President a breakdown of Constitutional machinery imminent. The President makes a proclamation under Article 356. The action of the President
A) cannot be reviewed as he is the sole judge his emergency power
B) cannot be reviewed as the constitution the courts from reviewing political actions
C) can be reviewed as it goes again fundamental rights
D) can be reviewed if it is malafide
Answer: can be reviewed if it is malafide
1193) A proclamation of emergency under Article 352 must be passed by both Houses of Parliament within
A) 1 month
B) 2 months
C) 6 months
D) 3 months
Answer: 1 month
1194) Proclamation under Article 352 shall be pass by both Houses of Parliament by a
A) simple majority
B) ordinary majority
C) a majority of total membership of house a 2/3 majority of members present and voting
D) a majority of 2/3 of members present and voting
Answer: a majority of total membership of house a 2/3 majority of members present and voting
1195) Which of the following statements is/are correct?
1. A special sitting of the house shall be held within 14 days in order to vary a proclamation of emergency.
2. A notice signed by not less than 1/10th of the total members of Lok Sabha is required to move a resolution disapproving . the continuance of emergency, under Article 352.
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Both 1 and 2
1196) In which part of Indian Constitution, the emergency provisions are contained?
A) Part 17
B) Part 18
C) Part 27
D) Part 28
Answer: Part 18
1197) Which of the following Articles cannot be suspended during the national emergency
A) Article 14 and 15
B) Article 19 and 20
C) Article 21 and 22
D) Article 20 and 21
Answer: Article 20 and 21
1198) English is the official language of which one of the following Indian states?
A) Nagaland
B) Tripura
C) Assam
D) Manipur
Answer: Nagaland
1199) The provisions related to official language of India can be amended by
A) Simple majority
B) minimum 2/3 majority
C) minimum 3/4 majority
D) cannot be amended
Answer: Simple majority
1200) Andhra Pradesh was created as a linguistic state in
A) 1950
B) 1953
C) 1956
D) 1961
Answer: 1956
No comments:
Post a Comment