LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 121

INDIAN POLITY MCQS SET 121

1201) The first Indian state which was created on a linguistic basis following a long drawn agitation is
A) Andhra Pradesh
B) Assam
C) Tamil Nadu
D) Karnataka
Answer:  Andhra Pradesh
   
1202) Which Article of the Constitution Provides that it shall be the endeavor of every state to provide adequate facility 'Of instruction in the mother tongue at the primary state of education ?
A) Article 349
B) Article 350
C) Article 350 A
D) Article 351
Answer:  Article 350 A
   
1203) Which Constitutional Article specifies official language of the Union ?
A) Article 343
B) Article 344
C) Article 345
D) Article 346
Answer:  Article 343
   
1204) Under Constitutional Article 343, which is the official language of the Union ?
A) Urdu
B) Hindi
C) English
D) Both 'b' and 'c'
Answer:  Both 'b' and 'c'
   
1205) Which Constitutional Article empowers the State Legislature to adopt Hindi or any state language as the official language of that state?
A) Article 345
B) Article 346
C) Article 348
D) Article 349
Answer:  Article 345

1206) Whose satisfaction is required under Constitutional Article 347 regarding special provision for creating language spoken by a section of the population of a State ?
A) Parliament
B) Judiciary
C) President
D) Prime Minister
Answer:  President
   
1207) Consider the following functionaries
1. Chief Justice of India
2. Union Cabinet Minister
3. Chief Election Commissioner
4. Cabinet Secretary
Their correct sequence in the order of Precedence is
A) 1, 2, 3, 4
B) 2, 1, 3, 4
C) 1, 2, 4, 3
D) 2, 1, 4, 3
Answer:  1, 2, 3, 4
   
1208) Which sequence is true for the following posts in Indian Constitution ?
A) Governors of States > Chief Justice of India > Chief Ministers of States > Chief Election Commissioner
B) Chief Justice of India > Chief Election Commissioner > Chief Ministers of States > Governor of States
C) Governors of State > Chief Ministers of States > Chief Justice of India >Chief Election Commissioner
D) Chief Justice of India > Governors of States > Chief Election Commissioner > Chief Ministers of States.
Answer:  Governors of States > Chief Justice of India > Chief Ministers of States > Chief Election Commissioner
   
1209) In the Government of India's Table of Precedence, which of the following comes above the Chief Justice of India ?
A) Attorney General of India
B) Deputy Prime Minister
C) Chief of Staffs
D) Speaker of Lok Sabha
Answer:  Deputy Prime Minister
   
1210) Which Constitutional Article defines official language for communication between the state and another state and the union?
A) Article 349
B) Article 346
C) Article 243
D) Article 305
Answer:  Article 346

No comments:

Post a Comment