LATEST

Saturday, June 20, 2020

INDIAN POLITY MCQS SET 122

INDIAN POLITY MCQS SET 122

1211) As per Indian Protocol, who among the following ranks highest in the Order of Precedence ?
A) Deputy Prime Minister
B) Former President
C) Governor of a State within his State
D) Speaker of Lok Sabha
Answer:  Governor of a State within his State
   
1212) Who sang 'Sare Jahan Se Achchha Hindustan Hamara', of Iqbal and 'Jan gan-mana' of Rabindra Nath Tagore in the Central Assembly at midnight of 14/15 August, 1947 ?
A) Rameshwari Nehru
B) Meera Ben
C) Sucheta Kriplani
D) MS Subbalaxmi
Answer:  MS Subbalaxmi
   
1213) How many spokes are there in the Dharma Chakra (Ashok Chakra) depicted on the National Flag of India?
A) 16
B) 20
C) 24
D) 32
Answer:  24
   
1214) Consider the following statements
1. According to the order of precedence judges of Supreme Courts are equal to Deputy Chairman of Rajya Sabha.
2. According to the order of precedence. Attorney General of India comes after comptroller and Auditor General of India.
Which of the statements given above is/are correct ?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2
   
1215) Choose the correct sequence on the basis of their precedence.
1. Chairman of minorities commission
2. Member of Parliament
3. Army Commanders
4. Director of the Central Bureau of Investigation
A) 1, 4, 2, 3
B) 2, 1, 3, 4
C) 1, 2, 3, 4
D) 4, 2, 3, 1
Answer:  1, 2, 3, 4

1216) Consider the following statements about the National Anthem
1. It was first sung on 27th December, 1911 at the Calcutta Session of the Indian National Congress.
2. It was adopted by the Constituent Assembly on 24th January, 1950.
3. Playing time of the full version of the National Anthem is approximately 52 seconds.
Which of the statements given above is/are correct ?
A) Only 1
B) 1 and 2
C) 2 and 3
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
1217) Consider the following statements
1. The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India on 22nd July, 1947.
2. The wheel in National Flag has 24 spokes.
3. The ratio of width of the National Flag to its length is 2 : 3.
Which of the above statements is/are correct ?
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
1218) What is the real meaning of Indian flag?
A) Secularism
B) Socialism
C) Freedom
D) None of these
Answer:  Freedom
   
1219) Which one among the following writs literally means 'you many have the body”?
A) Certiorari
B) Habeas corpus
C) Mandamus
D) Quo Warranto
Answer:  Habeas corpus
   
1220) Find out the wrong pairs
1. National Song : Vande Mataram
2. National Calendar: 1st March to 28th February
3. National animal : Panthra tigries
4. National bird : Paro cristatus
Select form the codes given below
A) 1 and 2
B) Only 2
C) 2 and 3
D) 3 and 4
Answer:  Only 2

No comments:

Post a Comment